Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, но не знаем,

...
Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, но не знаем,
Коментари Харесай

Листата от дива ягода - безценен лек за всеки

Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, само че не знаем, че в действителност листата на растението са мощна билка в битката с простудните болести. От години бера листа и ги употребявам в композиция с други билки за микса ми борещ грипни положения. Единствен минус е, че в случай че престоят доста време във врящата вода, листата стартират да придават лека мъка. Но като цяло с оглед, че аз подготвям най-много чай за лекуване, като цяло не е проблем. Вие може просто да премахнете по-рано листата.

В прясно положение може да добавите листата към вашето смути, да си приготвите песто или да ги добавите към салатата. Цветовете също са ядливи.

Листата на дивата ягода са скъпа хранителна суровина и разнообразни научни проучвания са потвърдили високото наличие на витамин С и характерни фитохимикали, биоактивни съединения като полифенолни съединения (арбутин), терпеноиди, етерични масла, токофероли и други, присъстващи в ягодите Въз основа на горното, потреблението на листа, както и артикули от листа, допуска редица биологични изгоди, в това число забележителна антиоксидантна интензивност, антибактериални и противогъбични резултати и противовъзпалително деяние на листата на ягодовото дърво (Biological Potential of Fruit and Leaves of Strawberry)

Какво съдържат листата от ягоди:

Флавоноиди: Листата на ягодите са богати на флавоноиди, които са антиоксиданти. Те оказват помощ в битката против свободните радикали в организма и могат да понижат риска от хронични болести, като сърдечно-съдови болести и рак. Борят признаците на напреднала възраст.

Танини: Листата на ягодите съдържат танини, които могат да оказват помощ за намаляване на възпалението и възстановяване на функционалността на храносмилателната система.

Витамини и минерали: Листата на ягодите съдържат разнородни витамини и минерали, в това число витамин С, витамин К, калий и желязо. Витаминът С е мощен антиоксидант и има значение за имунната система. Витаминът К е значим за здравето на костите и кръвообращението, а калият и желязото играят значими функции в поддържането на здравето на клетките и кръвта.



Как да събираме листата от дива ягода

Мястото
Потърсете отдалечени, чисти и незамърсявани региони за брането на листа от дива ягода. Далеч от прашните основни пътни артерии, местообитания на стадни животни - не желаете да берете там, където пасат овцете, селскостопанските ниви - знаете, че се пръскат с всевъзможни препарати и пестициди, а това е последното, което желаете да изпиете за чай или хапнете в салата.

Вид на листата
Берете здрави, млади, не доста огромни листа от дива ягода. Най-добрият интервал за събиране е напролет, тъй като тогава е и най-силен потребният им състав.

Правилно събиране
Лично аз бера листата просто с ръка, тъй като имам опит и мога да го върша без да изскубвам и повреждам растението. Ако вие сте новак ви предлагам да употребявате ножичка. Може да си наберете и някой различен цъфнал цвят, който е също е доста потребен, само че не прекалявайте.


Сушене:
Листата накиснете в хладка вода, с цел да премахнете възможни замърсявания. Отцедете добре преди изсушаване. Най-екологичен и елементарен, в случай че имащ място е разновидността да се сушата на въздух. Разпределете ги върху чиста забрадка или хартия и сушете на чисто, без директни слънчеви лъчи място. Тази билка изсъхва относително бързо, в случай че сушите на тераса или друго намерено място, може да покриете билката с тъничък тензух. Вариант е и да ги изсушите в дехидрататор.

Съхранение
Когато листата са изцяло сухи, ги поставете във въздухонепроницаеми контейнери или опаковки. Аз най-често ги поставям в буркани или хартиени пликове. Пазете ги на изсъхнало и мрачно място, с цел да запазите качеството им.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР