Всички наематели на заведения, чиито градини се намират на обществено

...
Всички наематели на заведения, чиито градини се намират на обществено
Коментари Харесай

Сърбия е първата държава в Европа, която ще произвежда руската ваксина Спутник V

Всички наематели на заведения, чиито градини се намират на публично място, да бъдат освободени от такси за месеците юни и юли, има намерение общинският съвет в Белград. Това заяви заместител кметът на Белград Горан Весич в профила си във Facebook, написа в. " Вечерне новости ".

Решението ще бъде признато на съвещание на общинския съвет този месец. Весич акцентира, че решението е взето за да се запазят работните места в ресторантьорския бранш, които в Белград са към 40 000, както и да се помогне на ресторантьорите по време на пандемията, предава Българска телеграфна агенция.

По-рано Весич заяви, че задачата е в Белград да бъдат имунизирани 750 000 жители, което е към 57 % от пълнолетното население на сръбската столица. Весич изрази убеденост, че този резултат ще бъде реализиран през идващия месец.

Община Белград в съдействие със Стопанската камара на Сърбия ще провеждат имунизирането на хората, работещи в ресторантьорския бизнес, във фризьорските и козметичните салони и в хлебопекарните, заяви градският секретар за обществена отбрана Наташа Станисавлевич.

Тя посочи, че става въпрос за хора, които в работата си ежедневно са в непосреден контакт с огромен брой хора. Ваксинирането не е наложително, а непринудено, и акцията е единствено още едно изпитание на община Белград тези групи да могат да се върнат допустимо по-скоро към естествения живот, сподели тя.

По думите ѝ над 13 хиляди души, които работят в общинския бранш в Белград, са получили опция да се ваксинират. Преди тях тази опция получиха възпитателките, чиновниците в обществените домове, водачите от градския превоз и таксиметровите водачи. Ваксинирани са и над 1600 касиерки, т.е. всички предпочитани професионални групи. Възможност да го сторят в идващия интервал ще имат доставчиците на храна и работещите в будките, сподели градският секретар.

Наташа Станисавлевич добави, че са имунизирани общо 38,2 % от цялото население на Белград, което значи, че 536 хиляди поданици са получили първа доза.

Организирано е и имунизирането на лицата с проблеми в развиването, както и на родителите им, а също и на бездомните хора.

В института по вирусология " Торлак " в Белград през вчерашния ден бе осъществено пълненето на първата серия контролни дози съветска ваксина срещу ковид, оповестяват сръбските медии. Така в Сърбия стартира производството на съветската ваксина " Спутник V ", заяви Руският фонд за директни вложения /РФПИ/. С това Сърбия стана първата страна в Европа, която ще създава Спутник V.

Производството в Сърбия подхожда на най-строгите стандарти, заяви РФПИ. По-нататък е вероятен експорт на препарата в други страни в района, отбелязва фондът.

Ваксинирането с съветската ваксина в Сърбия стартира на 6 януари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР