Всички 10 спътника бяха освободени благополучно от ракетата-носител! Изстрелването е

...
Всички 10 спътника бяха освободени благополучно от ракетата-носител! Изстрелването е
Коментари Харесай

УСПЕХ! Космическа ракета Фолкън 9 изведе в космоса десет спътника Иридиум!

Всички 10 спътника бяха освободени наред от ракетата-носител! Изстрелването е сполучливо!

Днес в 23:05 ч. българско време от военновъздушната база Ванденберг излетя галактическата ракета “Фолкън 9 ” с 10 спътника Iridium-NEXT. Броени минути след началото на полета втората степен реализира наред своята първична орбита. Очакваме повторното запалване на степента след към 50 минути и в случай че всичко е наред, ще може да обявим полета за сполучлив.

Днешното изстрелване се случи близо два дни след историческия полет на ракета “Фолкън 9 ” с първия геостационарен български сателит BulgariaSat-1. Никога до момента частната компания СпейсЕкс не е успявала да изстреля толкоз скоро ракета след предишен полет. Вече предвкусваме навлизането ни в научно-фантастичното бъдеще, при което галактическите полети стартират да стават съвсем всекидневие. Браво на Илон Мъск и неговия екип!

За финален път подобен къс период сред галактически полети на американски ракети е имало през септември 1989 година, когато са изстреляни поредно два носителя “Титан ”.

За разлика от полета на BulgariaSat-1, който използваше рециклирана степен, при днешния полет на спътниците Iridium-NEXT беше употребена нова първа степен на ракета “Фолкън 9 ”. Поради неприятното време Мъск беше песимистичен по отношение на това дали степента ще се завърне на плаваща платформа в океана след полета. Но и този път ракетата надмина всички упования и кацането беше сполучливо! Страхотно е, че успяхме да забележим по какъв начин и при полета на BulgariaSat-1, и при полета на Iridium, “Фолкън 9 ” опроверга по прелестен метод скептицизма на Илон Мъск. Явно технологията за възвращаемост на ракети е почнала да се усъвършенства. Отминали са дните, когато при всеки полет се чудихме дали ще има сполучливо кацане или не.

Иридиум е единственият информационен снабдител, за който може да се каже, че покрива всяка една точка от земното кълбо без изключение. Това се реализира чрез цялост от голям брой спътници, позиционирани по специфичен метод, с цел да може постоянно когато човек желае да приказва по сателитния си телефон, да има разполагаем сателит, подготвен да го обслужи.

Запис от днешното изстрелване: Тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР