Вселената е необятна и едва ли някога ще могат да

...
Вселената е необятна и едва ли някога ще могат да
Коментари Харесай

Как се е зародила Вселената? Ново астрономическо откритие отговори

Вселената е необятна и надали в миналото ще могат да бъдат разкрити всички секрети, свързани с нейното възникване. Непрестанно се изричат разнообразни теории, само че все пак към момента няма единомислещо мнение по този въпрос, както и съответни доказателства по кое време тъкмо и по какъв начин се е зародила Вселената.

Британски астрономи са разкрили доста забавна звезда, написа Дейли експрес. Те допускат, че точно тя е способна да разкрие едни от най-големите загадки, към които е забулено основаването на нашата Вселена. Звездата е бяло джудже, като тя е свръхмасивна.

Образувала се в резултат на сливането на 2 по-малки бели джуджета. Нейното основаване датира преди към 1.3 милиарда години. Тя е по-голяма от Слънцето и особено това, че белите джуджета се назовават общо звездите, които са се образували от останките на други звезди преди този момент, които са завършили виталния си път заради привършване на техния горивен материал.

 Как се е зародила Вселената?

Интересен факт в тази ситуация е това, че новата звезда не е експлодирала, както се получава нормално при свръхнова. Според английските астрономи и учени точно тази звезда е способна да ни разкрие много от тайните на космоса.

Автор на извършеното проучване е лекар М. Холандс от университета в Уорик. Според него сходно събитие до момента не се следило в астрономията. Причината е това, че небесната звезда има доста високи и даже необикновени равнища на въглерод. Подобно събитие не може да се изясни по никакъв метод, който е прочут на астрономите до момента по отношение на образуването на небесните тела. Единствената допустима причина за това е, че звездата се е появила в резултат на сливането на бели джуджета, а както знаем това са останките не небесните тела, на които им е свършило горивото.

Звездата, която са разкрили учените, беше кръстена с името WDJ0551+4135. Астрономите считат, че точно в резултат на сливането на две дребни бели звезди джуджета се е получила тази гигантска звезда, която по формата си наподобява на снежен човек. Небесният обект се намира на към 150 светлинни години от Земята. Учените са обърнали изключително внимание на WDJ0551 + 4135 освен заради огромните размери, само че и защото тя е има богата въглеродна атмосфера.

Подобно събитие до момента не е било следи при нито една звезда. В оповестената публикация в списанието Nature Astronomy откривателите разказват по какъв начин са употребявали телескопа Gaia първоначално, а по-късно и Хершел, с цел да може да се изучи по-подробно химичния състав на новооткритото небесно тяло. Според лекар Холандс новото изобретение ще помогне доста на учените и астрономите да схванат методите на термоядрената анихилация, на която са подложени сходни по типа си небесни тела във Вселената.

 Ново астрономическо изобретение отговори

Големината на новата звезда е към 1.14 пъти по-голяма от тази на Слънцето. В хода на самото проучване са се разкрили и извънредно високите равнища на въглерод, каквито до момента не били следени. Обикновено звезди, които са се образували по този метод, имат маса по-голяма от слънцето с към 0.6 пъти, до момента в който освен това небесно тяло тя е съвсем 2 пъти над нормата.

Днес учените желаят да употребяват получените резултатите, с цел да проучат по-добре по кое време и за какво се появява свръхнова. Също по този начин това ще им помогне да основат по-точна картина на нашата вселена и по какъв начин тъкмо се е зародила Вселената.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР