Всеки знае колко е полезно да се пие мляко. Калцият

...
Всеки знае колко е полезно да се пие мляко. Калцият
Коментари Харесай

Всяка чаша мляко увеличава риска от смърт с 15 процента

Всеки знае какъв брой е потребно да се пие мляко. Калцият в него оказва помощ на костите ни да станат здрави и мощни. Това разбиране обаче може да се окаже изцяло неправилно.

Група шведски учени слага под подозрение изгодите от млякото. Те са провели проучване, чиито резултати са повече от обезпокоителни. Оказва се, че хората, които одобряват огромни количества мляко, имат доста по-слаби кости от останалите, а животът им е в пъти по-кратък.

В проучването присъединяване са взели 100 000 души, които пиели мляко. 45 000 от тях били мъже и са следени в продължение на 11 години. Останалите 61 000 дами били сложени под наблюдаване за интервал от 20 години.

През интервала на наблюдаване 10 000 от мъжете умряли, а огромна част от тях – 5 000, страдали от слаби кости и постоянно претърпявали счупвания. От друга страна, за интервала от 20 години 15 500 от дамите умряли, а при 17 000 се следили елементарно трошливи кости.

Интересна е и наклонността, че при дамите, които консумирали най-големи дози прясно мляко – до три чаши дневно, счупвания се срещали съвсем два пъти по-често.

 Мляко

Според получените данни учените са пресметнали, че всяка чаша мляко усилва риска от гибел с 15 % при дамите и с 3 % при мъжете.

В млякото в действителност се съдържат потребни съставки като калций, фосфор и витамин D, които укрепват костната система. Тези му качества обаче остават на назад във времето с помощта на веществото галактоза. Тази нездравословна субстанция се открива в най-големи количества точно в млякото. В една чаша се съдържат към 5 г.

Редица опити и проби демонстрират по какъв начин галактозата провокира ускорено стареене на организма и мозъка и води до по-ранна гибел. При болестта галактоземия още в детска възраст се развиват провали на мозъка, старешки заболявания като катаракта и остеопороза. Консумирането на артикули, богати на галактоза, съществено усилват риска от рак на яйчниците при дамите.

Добра вест е, че галактоза се среща в огромни равнища единствено в прясното мляко. В останалите млечни артикули, най-много в киселото мляко, всички потребни субстанции са съхранени, а нездравословните са редуцирани значително. При изварата и сиренето пък тези субстанции остават в непотребната суроватка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР