Всеки украински бежанец, пристигнал в България, да има право на

...
Всеки украински бежанец, пристигнал в България, да има право на
Коментари Харесай

Кабинетът предвижда 40 лв. на ден за подслон и храна на украински бежанци

Всеки украински емигрант, дошъл в България, да има право на помощ от 40 лева дневно за нощувка и храна в продължение на три месеца, а за децата да се търсят благоприятни условия за образование и спорт съгласно възрастта им. Това планува стратегия за помощ за потърсили у нас леговище украинци поради военните дейности в страната им, която следва да бъде разисквана от Министерския съвет, оповестиха от пресслужбата на държавното управление в петък.

Финансовата помощ ще се дава след подаване на молба за даване на протекция.

За украинците, които заявят предпочитание за достъп до пазара на труда в страната, помощта от 40 лева на едно лице за нощувка и един храноден ще се дава за период от един месец от датата на заявяването. Те щемогат да аплайват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в Европейски Съюз за период до три години.

Намеренията на държавното управление са средствата да се дават за настаняване на бежанците от Украйна в почивни бази на Националния застрахователен институт, на министерствата и други ведомства, в лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове, в други сходни заведения, които са благосъстоятелност на страната, както и във всички места за настаняване, вписани в Националния туристически указател.

Помощта за хотелите и къщите за посетители ще се дава от Министерството на туризма на база в действителност осъществени разноски, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване. За споразумяване на връзките, свързани с продан на информацията за броя на правоимащите настанени лица, метода и местата за тяхното настаняване се подписва съглашение сред Министерство на туризма и Държавната организация за бежанците.

В рамките на програмата, при опция за децата в местата за настаняване ще се провеждат и обезпечават подобаващи просветителни действия, спортни интензивности и други занимания, съобразени с тяхната възраст, допълват от Министерския съвет. Образователното министерство ще оказва логистична, финансова и друга поддръжка за образованието на децата на украинските бежанци. Задължителното предучилищно и учебно обучение в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения е гратис за децата и учениците за българските жители, жителите на друга страна членка, жителите на трети страни, в това число за търсещи или получили право на леговище или интернационална протекция, показват от пресслужбата на кабинета.

С препоръчаната стратегия ще бъдат подкрепени освен бежанците, само че и туристическият отрасъл у нас, който ще бъде директно обиден от отлив на съветски туристи поради спора в Украйна.

Хотелиери обаче към този момент изрази мнение, че средствата няма да са задоволителни за покриването на разноските им за настаняване на бежанците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР