Всеки ученик, преминал успешно практическото обучение, ще получи еднократна стипендия

...
Всеки ученик, преминал успешно практическото обучение, ще получи еднократна стипендия
Коментари Харесай

Разширяват обхвата на ученическите стажове до 14 000 гимназисти

Всеки възпитаник, минал сполучливо практическото образование, ще получи еднократна стипендия в размер на 372 лв.

13 932 възпитаници ще развиват професионалните си умения със стажове в действителна работна среда във компании и предприятия по план „ Ученически практики 2 “.

Техният брой се усилва с 2 283 по отношение на авансово плануваното. За това се споразумяха Министерството на образованието и науката и Изпълнителна организация „ Програма за обучение “, ръководещ орган по плана.

Разширяването на обсега на „ Ученически практики 2 “ се наложи поради огромния интерес от страна и на учениците, и на работодателите и многото заявки за присъединяване.

Училищата, участващи в плана, са общо 321 в цялата страна. Допълнително през тази образователна година се включват 108 нови учебни заведения. Благодарение на това планът ще обхване по-голям брой паралелки и професионални посоки. Голяма част от тях са от предпочитани за стопанската система браншове като машиностроене, електроника, архитектура и строителство и други, каквато е една от задачите на плана.

Учениците получават опция да вземат участие в образование в действителна работна среда под управлението на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател. Така от една страна учениците покачват професионалните си умения, а от друга се ускорява партньорството сред работодателите и учебните заведения. По плана се основават и учебно-тренировъчни компании, в които гимназистите развиват предприемачески качества.

С над 2 милиона лв. се усилват средствата по плана, като общият им размер става 12 579 860,40 лв.. На всеки възпитаник, минал сполучливо практическото образование, ще продължи да се заплаща еднократна стипендия в размер на 372 лв..

Дейностите по плана се финансират по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Те ще продължат до края на 2023 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР