Всеки си спомня друида Панорамикс от известното детско Астерикс и

...
Всеки си спомня друида Панорамикс от известното детско Астерикс и
Коментари Харесай

Кои са друидите?

Всеки си спомня друида Панорамикс от известното детско Астерикс и Обеликс, който познава природата и нейните билки радикално. Той подготвя вълшебна запарка за своето племе, с която то получава нужната мощ, с цел да се оправи с неприятелите.

Но дали друидите в действителност са били такива, каквито ни ги разказват?

Друидите са пазителите на Вселената. Те вървят по пътя на природата, следват мъдростта на Древните, лекуват и подхранват света. Природата за друида съставлява извънредно внимателен баланс на дейностите.

И най-малкото неравновесие в нея е способно да сътвори невъобразима стихия. Именно от нея друидите черпят своята сила. Те имат способността да трансформират формата си и да командват необузданите сили на природата.

В зората на времената, когато хората към момента живеели в мир, мъдреците на Дъбовете се събирали в горите, с цел да се отдават на своите ритуали и тайнства в чест на Живота. Когато в Европа се появили Келтите, те възприели езотеричните, математическите и градивните познания на тези мегалитни хора в границите на своята просвета.

 Келти и друиди

Келтите прибавили към старите учения на Древните своят разгорещен креативен дух и умения. Така те дали живот на Друидите такива, каквито ни ги разказват гърците и римляните.

Самата дума друид няма изяснена етимология. Предполага се, че произлиза от думата за дъб (daur – ирландски); (dervo – галски), (derw - уелски), комбинирана с индоевропейското wid – да позная.

Така може да бъде преведена като този, който носи познанието на дъба, или мъдрецът на дъбовете. Дъбът се явява алегоричен представител на всички дървета, тъй като той е един от най-величествените и респектиращи представители на гората.

Духовните учители били наричани от келтите друиди. Те имали основна роля в цялостния живот на всяко от племената. Друидите били както съдии и лекари, по този начин и гадатели, магьосници и философи съветници.

Всеки юноша, който желал да стане друид, трябвало да премине през образование, което продължавало повече от 20 години.

Знанията били запаметявани - потреблението на книжовност било неразрешено.

Друидското общество било разграничено на три равнища: барди, ватесите и друиди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР