Всеки шофьор трябва да се съобразява с определени законови изисквания,

...
Всеки шофьор трябва да се съобразява с определени законови изисквания,
Коментари Харесай

Какви са новите правила за премахване на изоставени автомобили -

Всеки водач би трябвало да се преценява с избрани законови условия, свързани с ръководството на автомобил, грижата за него, застраховането му, както и за паркирането на публични места.

Увеличаването на броя на колите води до съразмерно понижаване на местата за паркиране, като изоставените коли имат своя принос за това.

Логично е да се търсят решения на казуса с изоставените коли , защото е значимо да създадем живота в огромните градове по-приятен и по-малко стресиращ, а знаете какъв брой неприятно е безконечното циркулиране в търсене на свободно паркомясто.

Един зарязан автомобил не може и не би трябвало постоянно да заема такова място. Когато автомобилът е със остарели номера или изминал годишен механически обзор, следва избрана процедура, която приключва с репатриране. Собственикът обаче не печели нищо от това.

Прочетете до дъно, с цел да разберете по какъв начин може да се вземат пари при предаване на зарязан.

Старото и новото законодателство – какво се промени

На 08.01.2021 година в действие влезе ново предписание за установяване на излезлите от приложимост моторни транспортни средства (МПС). Според тези промени, в случай че автомобил е паркиран на общински или държавен терен, само че е с изтекла годност на последния годишен механически обзор (ГТП) повече от три месеца , притежателят му ще би трябвало да го върне за скрап по най-бързия метод. В противоположен случай съответната община стартира следната процедура:

1. Специалисти еколози откриват изоставени коли, които нормално са със остарели номера или не са минали обзор повече от 2 години.
2. Прави се информация за благосъстоятелност на автомобила в КАТ.
3. Изпращат се писма на притежателите на транспортните средства. Те би трябвало да заявяват дали автомобилът ще влезе в придвижване или ще го реалокират и съхраняват в частен парцел, а третата опция е предаване на колата за скрап.
4. Ако никой не се яви за автомобила след изпращане на поканите, на автомобила се слага стикер-предписание и след 14 дни Общината има право да репатрира автомобила.
5. След репатриране колите отиват на углавен паркинг, където притежателите им имат три месеца да ги приберат против възнаграждение на съответните такси. Срокът за това е 3 месеца.
6. Ако притежателят на транспортното средство не се яви до три месеца след репатрирането, автомобилът се предава за разкомплектоване, т.е. дава се за скрап.

В остарялото законодателство този период беше цели 2 години, само че с влизането на новите промени в действие броят на излезлите от приложимост коли се усилва доста.

Ако и вие притежавате автомобил, който не експлоатирате, то би трябвало да се погрижите за него.

Както споменахме, наредбата планува слагането на предупредителни стикери на предното стъкло на изоставени коли. В тях се предписва на притежателя непринудено да реалокира автомобила си.

Ако не го направи, притежателят губи, защото нито експлоатира автомобила, нито го продава, нито го дава за скрап, от което също може да завоюва доста положителни пари.

По данни на няколко огромни общини в страната, изоставените коли са най-много в зелени площи, в междублокови пространства или заемат паркоместа на улицата, които не доближават в цялата столица.

Подобно е ситуацията и в морската столица Варна, изключително през летния сезон, когато градът се наводни с туристи и свободните паркоместа стават още по-малко.

Предвид бежанската рецесия сега този проблем е още по-актуален. За да се оправи с този и други инфраструктурни проблеми, морската администрация на града предложи въвеждане на нови правила за синя зона в града, която ще работи и през уикенда, а работното време ще бъде удължено до 20 часа.

Продължават и акциите по разкриване и наложително пренасяне на изоставени коли.

Какво е ситуацията с изоставените коли в София

През 2020 година Столичният инспекторат е получил данни от районните кметове за 2838 автомобила, излезли от приложимост, само че не прецизираха какъв брой към този момент са преместени наложително за скрап.

Отново за 2020 година над 400 пък са колите, които са вдигнати с паяк от улиците на Варна и откарани на углавен паркинг, като по-късно част от тях са потърсени от притежатели, а друга част – предадени за скрап.
Промяната на разпоредбите е в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства и с нея срокът се свива от две години на три месеца от датата, посочена за идващ годишен механически обзор (ГТП), който не е осъществен.

В измененията се показва, че " излязло от приложимост моторно транспортно средство " се третира като боклук по смисъла на параграф I, т.17 от (ЗУО). Цитираме и няколко текста от Раздел II. Административни нарушавания и санкции на ЗУО:

Чл. 133. (1) Наказва се с санкция от 300 до 1000 лева физическо лице, което:
3. не съобщи излязло от приложимост моторно транспортно средство на площадки за запазване или в центрове за разкомплектоване;

В Допълнителните разпореждания на А е дефинирано и кое моторно транспортно средство предстои на наложително пренасяне:

„ По смисъла на Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства " излязло от приложимост моторно транспортно средство " е боклук по смисъла на § 1, т. 17 от спомагателните разпореждания (ДР) на Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО), в това число:

а) моторно транспортно средство с прекъсната регистрация, за което има категорично документално съобщение от лицензиран осигурител, според член 18а, алинея 2, т. 1 от Наредба № I-45 от 2000 г.;

б) моторно транспортно средство, на което не е удостоверен знакът за механически обзор според член 32д от Наредба № I-45 от 2000 година или според член 38 от Наредба № Н-32 от 2011 година за повече от две години от избраната му дата за идващ обзор за инспекция на техническата му редовност, ако то се намира върху държавна или общинска собственост;

в) изоставено записано МПС. “

Установяването на тези коли става след сигнали на жители и при огледи от районните администрации и Столичния инспекторат. По тази причина е значимо на стъклото на колата да е залепен стикера за преминат ГТП, в случай че още е годен.

Гражданите могат да подават сигнали за такива коли в общината по местоживеене.

По-добре е притежателите сами да намерят метод да махнат колата, като разновидностите са няколко.

Могат да я продадат, защото цените на коли втора употреба са по-високи и също могат да вземат положителни пари. Друг по-рентабилен и елементарен вид е да , като по този начин ще получат пари незабавно.

Ние от Екометал Инженеринг изкупуваме в цялата страна, като идваме на място при вас и гратис извозваме автомобила. Разбира се, следим непрекъснато цените и изискванията на интернационалните пазари, с цел да ви предложим най-хубава цена за вашия автомобил. Може да прочетете и публикацията, в случай че имате негоден автомобил, който сте подготвени да предадете за скрап и най-малко да спечелите пари от това, вместо да го „ подарите “ на общината и тя да вземе пари за това.

Няколко аргументи да дадете колата си за скрап

Може би най-важната причина да дадете колата си за скрап е, че ще получите сума пари незабавно след оценката на автомобила. Ако е изминал годишният механически обзор и са минали трите месеца, в които е можело да премахнете автомобила си, то ориста му ще бъде решена от общината. Защо да става по този начин, като може да изкарате пари от всичко, което има в нея? В момента цените на колите порастват, както и на черните и цветните метали, употребявани за изработката ѝ. Ако имате автомобил, който е неспособен за придвижване, не го зарязвайте по пътищата, а ни се обадете да го вземем – плащаме незабавно на най-хубави цени!

Увеличаването на местата за паркиране и освобождение на площи за други по-полезни цели е една от изгодите за всички, когато предадете неизползваемия си автомобил за скрап, вместо да го оставите да ръждясва.

Как може да подадете сигнал за зарязан автомобил

За град София: онлайн в уеб страницата на, на посочения телефонен номер 070017310 и 02 9377 303 (денонощно)

За град Варна: сигнали за излезли от приложимост МПС могат да се подават на [email protected]; [email protected] или на телефон 052/820-921.

За град Пловдив: по районни кметства съгласно формалния уебсайт на Община Пловдив:

• Район Тракия - 032/682323
• Район Източен - 032/601060
• Район Западен - 032/604818
• Район Северен - 032/959004
• Район Южен - 032/276110
• Район Централен - 032/658237

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР