Всеки седми ученик на възраст между 15 г. и 18

...
Всеки седми ученик на възраст между 15 г. и 18
Коментари Харесай

Всеки седми ученик в прогимназията спира да ходи на училище

Всеки седми възпитаник на възраст сред 15 година и 18 година отпада от учебно заведение, сочи статистика. За 2015 година и 2016 година броят на учениците, които са спрели да посещават образователни занятия, надвишава 21 000. Често изтъквани от родителите аргументи за отпадането на ромчета от учебно заведение са дефицит на средства, както и нужда по-големите деца да оказват помощ при развъждането своите по-малки братя и сестри.
Липсата на мотивация заради незнанието на български език, емигриране, както и ранните бракове също се подреждат измежду претекстовете да не се посещават учебните занятия. Данните бяха обявени от омбудсмана на България Мая Манолова. Тя посети Асеновград, с цел да взе участие в първото съвещание на еднодневната Национална кръгла маса за действителна политика и дейно решение проблемите на етническата интеграция, инициирана от кмета на града лекар Емил Караиванов. Темата на днешната полемика, на която участва и вицепремиерът Валери Симеонов, бе „ Образование и трудова претовареност “.
Информацията демонстрира, че българската страна заема трето място в Европейския съюз по брой младежи, които нито работят, нито учат. Числеността им доближава 170 000, като 74% от тях са поданици на дребни обитаеми места в страната.
В тази връзка, Манолова съобщи, че ще упорства да бъде въведено наложително, само че гратис предучилищно обучение. Ако концепцията се осъществя, това ще коства на Министерството на образованието сума в размер сред 18 000 000 лв. и 19 000 000 лв., защото издръжката на всяко дете възлиза на близо 280 лв. годишно. Следващото, което възнамерява да предложи омбудсманът, е децата да получават и безвъзмезден обяд, което при положение, че бъде изпълнено, ще коства още толкоз на държавната хазна. Искането си Манолова поддържа с претекста, че тази мярка ще способства за приемане на еднакъв старт на всички малчугани, пристъпващи в първи клас.
Според нея повече пари, вложени в обучение е еднакво на по-малко средства, изхарчени за затвори, създаване на полицейски сектори и използване на силови ограничения. В днешния конгрес присъединяване взеха също Деница Сачева - заместник-министър на Министерството на образованието и науката, кметове на общини и други публични посетители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР