Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко

...
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко
Коментари Харесай

Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?

Всеки полупрофесионален или професионален състезател може да ви каже какъв брой значимо е вярното хранене за тренировките и постигането на положителни резултати. Храната и напитките след физическо натоварване имат водещо значение, с цел да може тялото да се възвърне по най-хубавия метод. Разбира се, опитните и трениращи постоянно във фитнеса, знаят кои тъкмо са тези групи храни и по какъв начин да ги разпределят и комбинират, с цел да получат оптималната изгода от тях, само че тези, които едвам стартират по-интензивни спортни занимания, постоянно вършат неточности, когато става дума за хранене след подготовка.

Набавянето на верните хранителни субстанции след интензивно спортуване, може да ви помогне да възстановите мускулните си протеини и гликогенни ресурси, подкрепя и стимулирането на растежа на нови мускули.

Какво да хапваме след подготовка:

Вода - Дори физически неактивните хора ще ви кажат, че хидратацията е изключително значима за здравето. Трябва да знаете, че е целесъобразно да имате бутилка от най-малко половин литър вода със себе си по време на подготовка (като приемате постоянно по няколко глътки сред обособените серии упражнения). Но знаете ли, че водата е еднообразно значима и за възобновяване след подготовка? Хората, които се потят доста, евентуално са наясно с това, само че всички течности, изгубени при изпотяване, би трябвало да се попълнят с приема на вода (и нещо любопитно: в случай че не сте сигурни с какво количество се потите, известен трик е да претеглите себе си преди и след подготовка, с цел да видите с какъв брой тежестта ви е намаляло). По този метод ще разберете какъв брой вода да пиете по-късно. Също по този начин, урината може да бъде добър индикатор. Ако е бистра и светла към транспарантна, значи всичко е наред, само че в случай че е с по-тъмен колорит, евентуално сте обезводнени и би трябвало да пиете повече вода.

Протеинови шейкове - Говорейки за питиета: протеиновите шейкове би трябвало да са алтернатива номер едно след тежка подготовка. Те обезпечават на организма хранителни субстанции, които са от значително значение за бързото възобновяване и е целесъобразно да се пият до час след физическото натоварване, в идеалния случай би трябвало да съдържат към 20 до 30 грама протеин. Обикновено тези шейкове съдържат най-вече суроватъчен протеин, само че има и други типове. Например, шейкове, богати на казеинови протеини, са идеални питиета преди лягане. Те „ употребяват “ времето, когато човек спи, с цел да добавят още повече нашия енергиен ресурс. Тези шейкове могат да служат и като подобаващи заместители на хранене в избрани случаи.

Орехови ядки – Консумацията на всевъзможен тип ядки след подготовка незабавно ще увеличи равнищата на магнезий и протеини. Те могат да се одобряват сурови или можете да намажете всички типове масла с ядков генезис върху пълнозърнест самун. Повечето ядки са потребни, само че най-богатите на здравословни мазнини са орехите. Те също съдържат огромни количества на Омега-3 мастни киселини, които понижават възпаленията и ви оказват помощ да се възстановите по-добре.

Яйца - Te са източник на мощно бионаличен протеин, който оказва помощ за попълване и увеличение на мускулните ресурси след извършения. Нещо повече - те са бързи, универсални и налични.

Кисело мляко - Киселото мляко обезпечава портативен протеин и калций, две хранителни субстанции, които усъвършенстват възобновяване след подготовка. Разбира се, то би трябвало да е без добавена захар и с подобаваща масленост (предлагат се и разновидности без мазнини и високо наличие на протеин, желани от доста дейни спортисти).

Овесена каша - След подготовка е най-хубавото време да се насладите на успокояващи, здравословни въглехидрати, съдържащи се в овесената каша, която дейно възвръща и доставя с нова сила напрегнатите мускули. Приготвя се бързо и елементарно, а е по този начин вкусна и потребна за организма.

Боб - Крайната суперхрана, която има отлично влияние върху организма – фасул. Богат на витамини и минерали, които другите показани тук храни и питиета не съдържат в задоволителни количества. Протеините и въглехидратите също участват в бобовите растения, изключително в черния фасул. Ако обичате да експериментирате, можете да разнообразите използването му като го консумирате със сирене и тортила. За по-силен мирис можете да добавите лют сос, което го прави идеалната храна за възобновяване за тези, които обичат разнородни, апетитни ястия.

Още хрумвания за ястия за след подготовка:

Пилешко месо с печени зеленчуци;
Яйчен омлет/ варени яйца с авокадо и препечена филийка пълнозърнест хляб;
Салата/ сандвич с риба тон;
Сьомга със зеленчуци;
Печен сладостен картоф;
Котидж сирене с плодове;
Кисело мляко със сурови ядки
Овесена каша с банан и бадеми (може да се добави и доза протеин).

Колкото по-интензивна е тренировката, толкоз по-уморени ще се чувствате. Да, тялото ви ще се възвърне на идващия ден, само че приемът на подобаващи храни/напитки ще подкрепи процеса. Трябва да знаете, че всеки организъм е друг, съобразете менюто си със личните си потребности, с цел да се чувствате пълноценни и да реализирате мечтаните резултати. Разбира се, напълно не е нужно да спазвате строги режими и ограничавания – просто се хранете уравновесено, избягвайте газираните питиета, пакетирани десерти/ чипсове, прекомерно мазните храни. Важно е да слушате тялото си и да действате съгласно опциите си, с цел да се чувствате същински добре и енергични.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР