Всеки път, когато чуете, че Съединените щати призовават някое правителство

...
Всеки път, когато чуете, че Съединените щати призовават някое правителство
Коментари Харесай

Губят ли САЩ способностите си да се справят в Близкия изток?

" Всеки път, когато чуете, че Съединените щати приканват някое държавно управление да направи това или това, което в последните дни се случва постоянно, би трябвало да потръпвате. Това нормално значи, че Вашингтон не е разкрил метод да убеди, наложи или принуди това държавно управление да направи каквото би трябвало да се направи (от позиция на САЩ). Наистина, „ призоваваме “ е постоянно обществено прикриване на безучастие. По този метод неотдавна държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън прикани подкрепяните от Иран милиции, воюващи в Ирак, да се „ приберат по домовете си “, откакто бойните дейности против „ Ислямска страна “ са съвсем извоювани. Освен това не е ясно, дали Тилърсън има поради те да се приберат в Иран или просто в домовете си в Ирак, тъй като макар че милициите са въоръжени, подкрепяни и финансирани от Иран, в тях влизат единствено шиити. При все това, иракският министър председател даже не удостои апела с фиктивен отговор вид „ да, това може да се обмисли “. Вместо това, Хайдер ал Абади съобщи, че милициите са „ иракски патриоти “, което значи че ще бъдат поддържани и след това пенсионирани, само че не и разпуснати.
Това не е изолиран случай. Иракското държавно управление нямаше да съществува, в случай че не бяха хилядите изгубени американски животи и половин трилион $, дадени от американския поданик за превръщането на Ирак в демократична страна през последните 15 години. В Багдад ръководи шиитско държавно управление, което още веднъж и още веднъж отхвърли да послуша апелите на Съединени американски щати за помиряване със сунитите, като това е една от основните аргументи, поради които „ Ислямска страна “ реализира такива триумфи в обитаемоте със сунити територии на Ирак. Това също по този начин е и държавно управление, което се вслушва в Техеран много повече в сравнение с във Вашингтон. Съединени американски щати по този начин и не откриха метод да спрат загубата си на въздействие в Багдад. Всъщност, откакто де факто Абади направи един избран непристоен жест по отношение на Тилърсън, държавният секретар нямаше какво да направи с изключение на да насочи следващата молба.
Той прикани държавното управление на Абади и кюрдите да „ пристъпят към полемики и разговор “. От Багдад обаче обърнаха внимание на този, колкото и на предходните апели. А това провокира паника, защото пешмергите бяха най-ефективната военна мощ, бореща се против „ Ислямска страна “. Плюс, те дадоха огромен брой жертви в името на успеха над ислямистите в Ирак и са най-проамерикански настроената мощ (след Израел) в района. А в този момент, когато борбата завърши, Съединени американски щати ги изоставят. Единственото, което прави Вашингтон, е да насочва апели.
Друг апел на Тилърсън, бе по време на престоя му в Афганистан, където се обърна към талибаните и изиска от тях да изоставят екстремистките си възгледи. Но не предложи тактика, която би притиснала Пакистан да спре поддръжката си за групировката. Вместо да покаже, че визитата и дейностите му имат за цел да притиснат Китай и не са противников по отношение на Исламабад, Тилърсън изрази мнението, че е необходим „ чист взор върху обстановката и броят на терористичните организации, които намират леговище в Пакистан “.
Всеки път, когато Съединени американски щати призоват някое държавно управление да направи нещо, а то не се подчини, Вашингтон губи част от въздействието си. В подобен случай Белия дом би трябвало да употребява всички налични средства, в това число стопански наказания и комерсиално ембарго върху оръжията и картбланш за Централно разузнавателно управление на САЩ, вместо молби и апели. "
Автор: Амитай Ециони, професор по интернационалните връзки в университета „ Джордж Вашингтон “.
The National Interest
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР