Всеки народ има своите странности. Свикнали сме да слушаме за

...
Всеки народ има своите странности. Свикнали сме да слушаме за
Коментари Харесай

Защо британците вграждат котешки трупове в стените на къщите си?

Всеки народ има своите странности. Свикнали сме да слушаме за причудливите и постоянно скандални обичаи на живеещите надалеч от нас – нормално туземните култури на юг от Екватора или пък толкоз другите от нас нации на Далечния изток. Какво да кажем обаче за британците?

Да, те са странни, само че по някакъв прочут метод. Вярно е, че кормилата на колите им са от дясно, че мерят всичко в инчове или ярдове и пият прекомерно доста чай. Но въпреки всичко са изобретили британския, на който към този момент май всички приказват, Америка, без която нямаше да има Холивуд и Кока-Кола, както и кралските сватби, без които нямаше с какво да си запълват времето и страниците българските медии. Може би поради това като че ли всички в Европа са им дали прошка странностите.

Това надали ще продължи, щом научите за странната традиция, която до неотдавна са имали при градежа на къщите си. До началото на ХХ век на английските острови било признато за изцяло обикновено да се зазидат живи котки в стените на новите къщи.

Да, прочетохте напълно правилно. Традицията зародила преди алармените системи и камерите за видеонаблюдение. Хората на Острова вярвали, че вграждането на котка в стената на дома ще им донесе сигурност. Те мислили, че това е на шанс и гони зли духове. Смятало се, че котките имат шесто възприятие и качества в отвъдния живот да намерят духовете и да ги изгонят.

Изследвания открили, че традицията се зародила малко преди норманското настъпление в Англия (Средновековието) и затихнала малко преди началото на Първата международна война. Тя последователно била забравена от публичното схващане.

Повече светлина върху забравения бит хвърля известният британски проектант професор Уилям Аркетнън, чието занимание е староанглийската архитектура. В няколко домове, които изследвал, той се натъкнал на странни знаци по стените. По-подробно проучване посочило, че в стените се крият злокобни находки, а точно мумифицирани котешки трупове. Те били сложени в стените на преградите на вратите, под покривните греди, сред комина и стената или под дъските.

Хората вярвали, че вграденият котешки мъртвец в къщата ще изпъди злите духове и ще отстрани проклятията на вещиците, ще изгони заболяванията от вкъщи и даже ще насърчи плодородието.

Изследването на откритите котешки трупове посочило, че постоянно животното било слагано живо в стената. Понякога се поставяла и умряла котка, само че специалистите не се наели да гадаят по какъв начин била умъртвена.

Според Аркетнън е съвсем несъмнено, че в случай че решите да си закупите къща в британската провинция, строена преди 1900 година, ще се сдобиете и с добре изсушен котешки мъртвец, вграден в стената. Професионалният му съвет е да не мислите за това, а просто да се наслаждавате на спокойния живот на британското село.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР