Всеки любител на сланината е свикнал да я приготвя според

...
Всеки любител на сланината е свикнал да я приготвя според
Коментари Харесай

Приготвяне и овкусяване на сланина

Всеки фен на сланината е привикнал да я подготвя съгласно усета си, като общоприетите подправки нормално са неизменимият червен пипер, черен пипер, шарена сол, чубрица и други

Най-лесно е да си закупите подготвена сланина от магазина и сами да експериментирате с подправките, само че е същинско предизвикателство да изпробвате сами да си приготвите сушена, паприкована или солено-варена сланина, която авансово да подправите и по-късно да консумирате когато и под каквато форма пожелаете.

Имайте поради обаче, че за задачата би трябвало да се снабдите с нежна сланина от гърба на животното. Ето някои елементарни, само че извънредно вкусни предписания:

Сушена сланина

Необходими артикули: 5 кг сланина, 500 г сол, 100 г червен пипер, 20 г черен пипер, 20 г чубрица.

Начин на подготвяне: Сланината се измива и нарязва на части с широчина от към 10 см и дължина към 30 см. Те се натриват със сол и се слагат в добре осолено ковчеже, чиито страници са покрити с хартиено фолио за готвене.

 Домашно осолена сланина

Парчетата се редят с кожата надолу компактно едно до друго, като всичко се осолява устойчиво. Най-отгоре се изсипва по 2 см сол. След към 3 седмици сланината се почиства, втрива се с останалите подправки и се изсушава на проветриво място.

Паприкована сланина

Необходими артикули: 3 кг прясна сланина, зелев сок едвам я покрие, примес от червен и черен пипер, чубрица, куркума и надробен кимион.

Начин на подготвяне: Сланината се измива и нарязва на части с широчина от към 10 см и дължина към 20 см. Зелевият сок, който би трябвало да е задоволително, с цел да я покрие, се поставя да заври и в него се пуска за към 15 мин. сланината. Изважда се, отцежда се и се втрива с всички смесени подправки. Завива се във фолио и се оставя да се изстуди в хладилника.

Солено-варена сланина

Необходими артикули: 10 кг сланина, 500 г сол, 3 глави лук, 10-тина скилидки чесън, 100 г червен пипер, 10 г черен пипер, 1 кг мехлем.

Начин на подготвяне: Сланината се нарязва на части и се поставя да ври в подсолена вода, като на 5 л вода се поставя към 100 г сол. Към нея се прибавят нарязаният на четвъртинки обелен лук и скилидките чесън.

След като всичко се свари, частите сланина се отцеждат, овалват се в пиперите, които са смесени с 400 г сол и се подреждат компактно в стъклени буркани, след което се заливат с разтопената мехлем. Затварят се и могат да бъдат съхранявани за дълго на проветриво и хладно място.

Разгледайте още тези предписания за домашна сланина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР