Всеки живущ в сграда в режим на етажна собственост трябва

...
Всеки живущ в сграда в режим на етажна собственост трябва
Коментари Харесай

Незаконното ползване на вода ще се наказва с глоба до 10 000 лева

Всеки живущ в постройка в режим на етажна благосъстоятелност би трябвало да има инсталиран водомер. Такъв би трябвало наложително да бъде инсталиран и на всички сградни водопроводни отклонения. Монтирането на водомерите би трябвало да стане в период от 24 месеца от влизане в действие на Закона за водоснабдяването и канализацията, наново качен след проверка за публично разискване.

Предишният вид предвиждаше този закон да влезе в действие от 31 март тази година. Сега в проектозакона дата не е посочена, а единствено е записано, че той влиза в действие след обнародването му в Държавен вестник. В плана написа още, че периодичността на инспекциите на самостоятелните водомери е 10 години, а конфигурираните нови водомери и сменените такива, би трябвало да имат опция за отдалечено отчитане.

При отклоняване от условията за качествата на питейната вода подавана във водопроводната мрежа, ВиК операторите осведомят органите на държавния здравен надзор, кмета на съответната община, потребителите и регионалния шеф и подхващат ограничения за определяне на аргументите и премахване на несъответствията, написа още в закона.

Посочена е и обществено търпимата цена на водата. Тя е налице, когато нейната стойност, избрана на база минимално месечно ползване на вода за питейно - битови потребности от 2,8 куб. м на едно лице, не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на домакинство за съответната административна област по данни на Националния статистически институт на годишна база.

От Комисията за енергийно и водно контролиране към този момент разкритикуваха този метод на установяване на обществено търпимата цена на водата.  " Съществува сериозен проблем с надеждността и достоверността на наличните данни за междинен месечен приход на разположение от домакинство по области, доколкото същите са с доста високо равнище на неточност за огромен брой от административните области “, показаха от КЕВР.

В проектозакона още веднъж се планува основаването на нова Комисия за контролиране на цените на ВиК услугите, която ще контролира цените на ВиК услугите. Сега това се прави от Комисията за енергийно и водно контролиране. Новата комисия ще се състои от 5 члена, в това число ръководител. В закона е записано, че за членове на комисията се избират лица с добра известност, които имат висше инженерно,  икономическо и/или юридическо обучение със степен " магистър " и не по-малко от 10 години опит в региона на водоснабдяването и канализацията или други комунални услуги.

За разлика от първия вид на закона, тук заплатите на членовете на комисията се планува да бъдат по-високи. Така тази на ръководителя ще бъде 93% от три междинни месечни заплати на наетите лица по трудово и по служебно правно отношение в бранш ВиК според данни на Национален статистически институт. Останалите членове пък ще получават 85 на 100 от три междинни заплати за бранша. В предходния вид заплатата на ръководителя беше избрана на 90 на 100, а на членовете – 80 на 100 от три междинни заплати за бранша.

Фирма или физическо лице, които нелегално употребяват вода, ще се санкционират със глоба от 2000 до 10 000 лв.. За нарушение на ВиК мрежата пък санкцията ще бъде от 500 до 5000 лв., само че в случай че това извърши строителна компания, глобата е от 10 000 до 25 000 лв..

Потребителите, които са неизправни длъжници, носят отговорност за отговорностите си, като предоставящият услугата може да изиска издаване на заповед за осъществяване по член 410, алинея 1 от Гражданския процесуален кодекс без значение от размера на задължението. При кражба и разваляне на водомерите на водопроводните отклонения, намиращи се в парцелите на потребителя, в това число при заледяване на водомера, строшаване на стъклото, заличаване на пломби и други механични повреждания, ремонтът или промяната им се правят от ВиК оператора за сметка на потребителя, написа още в проектозакона.

В него е записано още, че всеки притежател е задължен да даде право на водопрекарване на свободно течащи води през своя парцел на всички, които имат непрекъсната или краткотрайна потребност от това.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР