Всеки, държащ на външния си вид човек се дразни от

...
Всеки, държащ на външния си вид човек се дразни от
Коментари Харесай

Мразим грозните бели петна, които оставя солта през зимата върху обувките ни – можем да ги избегнем

Всеки, държащ на външния си тип човек се нервира от белите петна по обувките и ботушите през зимата.

Вредното влияние на солта, с която посипват по улиците всяка зима, елементарно може да бъде видяно върху обувките. Как да премахнете грозните петна и да предотвратите проникването на солта във влакната на материала, от който са направени обувките? Вижте нашите препоръки!

Солта по улиците е съвсем чист натриев хлорид. Натриевият хлорид обезцветява както лицевата, по този начин и велурената кожа, като даже и висококачествени обувки могат да се повредят дотолкоз, че да не стават за носене. Солта също по този начин трансформира цвета и качеството на влакната на материалите. Ето за какво е толкоз значимо освен понякога да почиствате обувките си, само че и да ги подготвите авансово за зимния сезон.

Предварителни ограничения

– импрегниране – не забравяйте да импрегнирате кожените обувки преди зимния сезон. Благодарение на това обувките ще бъдат устойчиви както против влагата, по този начин и против солта, която по-трудно ще проникне във влакната на кожата.

– Повторете този развой няколко пъти през зимата – оптимално всеки месец – с цел да се ускори резултатът от действието на импрегнанта;

– вазелин или лоен крем (само за лицева кожа!) – ако към момента не сте купили импрегнант, можете да употребявате козметичен вазелин или лоен крем, като намажете цялата повърхнина на обувките с него. По този метод солта няма да се залепва по лицевата кожа.

Почистване

– има професионални препарати за разчистване. Препаратите могат да бъдат разнообразни – за велур, за лачена кожа, за лицева кожа, а също и препарати за обувки с мембрана.

Премахване на сол от текстилни обувки

Някои от нас даже през зимата не се отхвърлят от обичаните си маратонки или различен тип спортни обувки и ги избират пред кожените боти и ботуши. Следователно солта, която е посипана по улиците и тротоарите, също може да остане по обувките от плат. Как да се оправим в този случай?

Както при кожените обувки, по този начин и при текстилните обувки, би трябвало да започнете с превантивните ограничения. За тяхното импрегниране, т.е. за основаване на предпазен пласт върху обувките, можете да употребявате особено предназначени препарати за спортни обувки. Следващата стъпка е почистването им, за което също ще намерите профилирани продукти (на етикетът им би трябвало да е обозначено, че това е да вземем за пример препарат за разчистване на обувки с мембрана или съответно на маратонки. Обърнете внимание на това).

Експертите не предлагат машинното пране на спортни обувки, тъй като може да докара до дефинитивна щета на обувките, вместо да усъвършенства външния им тип.

Други способи

Оцет

Той се разрежда с вода в съответствие 3: 1. Солените петна се избърсват с този разтвор, като се употребяват парцали от мека тъкан. След изсъхване петната се намазват с рициново масло или крем.

Алкохол

Добър резултат се получава посредством отнасяне на петната с алкохолен разтвор. Памучната поставка се навлажнява с алкохол и ръбът на солта, която се появява, се втрива.

Картофи

Петната от сол отстранете добре нарязани на части сурови картофи. Те избърсват нечистите места с тях и след изсушаване почистват продуктите с гумирана четка. Можете да опитате да разтриете солените петна с коричка от кафяв самун.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР