Диагнозата коклюш се поставя както в зависимост от клиничната картина,

...
Диагнозата коклюш се поставя както в зависимост от клиничната картина,
Коментари Харесай

Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен

Диагнозата коклюш се слага както според от клиничната картина, по този начин и при удостоверение с лабораторни проучвания. Те са два типа. Тези по PCR метода се вършат в първите дни от инфекцията, а серологичните проби са целесъобразни през втората, третата и четвъртата седмица от началото на болестта. Това сподели пред NOVA вирусологът Татяна Николова.

По нейни думи бактерията попада в горните дихателни пътища и в първите дни на болестта,  пациентът е извънредно инфектиран. Изследването за коклюш е с дълготрайност три астрономически часа.

" Има огромно значение тъкмо по кое време ще се вземе тестът и дали пациентът към този момент е взимал антибиотици. Заразният интервал е към 30 дни, само че той мощно се въздейства от авансово извършено лекуване. При взимани антибиотици, тестът може да излезе негативна, само че това ще бъде подправен резултат ", изясни Николова. Тя разгласи, че цената на проучването ще бъде понижена на 82 лв. от 1 май, като то дава резултат за три типа бордетели (бактерии).

" При заболяване от коклюш би трябвало да ни води преди всичко клиничната картина – кашлица, която продължава доста по-дълго, в сравнение с е обикновено ", разяснява ръководителят на лабораторията в Берн доктор Аспарух Илиев.

" Заболяванията от коклюш са подли с това, че още в края на инкубационният интервал (3-10 дни), човек може да бъде инфектиран ", изясни вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея коклюшът стартира като всекидневно заболяване, само че в резултат на него може да бъде повредена повърхността на дихателната лигавица. Когато това увреждане е настъпило, даже бактериите да бъдат унищожени,  кашлицата ще продължи, до момента в който лигавицата не се възвърне. Антибиотиците и лекуването имат значение, когато стартират на напълно ранен стадий ", сподели още проф. Александрова.

По думи на доктор Илиев няма заплаха от пандемично разпространяване на заболяването, а най-рисковите групи са новородените и децата под 12-месечна възраст. Той поучава хората да бъдат изключително деликатни към контакт с новородени или бременни дами.

" Жените, които възнамеряват да забременеят, би трябвало да бъдат предпазени освен от коклюш, само че и от други болести. В над 40 страни се предлага бременните дами да слагат имунизацията против коклюш в последния триместър на бременността. Проучвания са посочили, че успеваемостта е най-голяма през този интервал ", добави проф. Александорва.

Илиев е на мнение, че имунизациите са едни от най-хубавите достижения на актуалното опазване на здравето и обществото не трябва да се опасява от тяхното слагане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР