Всеки човек притежава индивидуални навици на общуване въз основа на

...
Всеки човек притежава индивидуални навици на общуване въз основа на
Коментари Харесай

Модели на общуване, които натоварват отношенията

Всеки човек има самостоятелни привички на другарство въз основа на възпитанието и опита си. Сред тях се открояват три навика, които най-често свидетелстват за нарушена връзка и даже пораждат спорове. 

1. Извиняваш се за дреболии

Този табиет основава асиметрия в диалозите, която на собствен ред може да докара до комплициране и недоразумения. За разлика от откровеното опрощение навикът да се извиняваш непрекъснато за незначителни неща най-вероятно се дължи на възприятие за непълноценност. Извиняващият се няма високо мнение за себе си и счита, че не е задоволително добър. Сякаш неговите потребности и стремежи нямат изключително значение. Друг е въпросът, че с този собствен табиет по-скоро натоварва близките. Такива хора постоянно не схващат, че по този метод отслабват позицията си и забавят намирането на възможни решения.

2. Казваш автоматизирано „ не “

Навикът да си „ контра “ умишлено или неумишлено се употребява от всеки човек. В невро-лингвистичните стратегии се приказва и за Polarity Responder (P.R.) - човек, който в даден разговор първо оказва вътрешна опозиция против несъмнено изявление, а след това показва и вербално несъгласието или противоположното си мнение. При този табиет на другарство в напълно малко случаи се беседва всъщност – доста по-интересно е предизвикването и зародилото в резултат на него триене. Именно перфекционистите и хората, които считат, че постоянно имат право, са склонни да спорят екзалтирано и развълнувано.

3. Оплакването разтоварва и развързва езика

Този табиет на другарство преди всичко цели да се откри взаимност сред събеседниците съгласно мотото „ Споделената тъга е половин тъга “. Затова множеството недоволства или са несериозни, или се въртят към банални тематики. Пример: „ Предвид дребното места на служебния паркинг управлението не трябва да се учудва, че сътрудниците постоянно закъсняват, тъй като търсят къде да паркират колите си “. Или: „ На мен ли го казвате. Аз непрекъснато закъснявам, тъй като си диря място за паркиране, и заради това съм заставен да оставам по-дълго на работа “. Който непрекъснато следва този модел на връзка, бързо ще се прочуе като продължителен мърморко. В най-лошия случай може да сътвори усещането, че се отнася отрицателно към работата или че не е в положение да взема решение независимо проблемите си.

Даване и приемане

Междучовешката връзка се състои от предоставяне и приемане. Ако сте наясно със своя метод на другарство и сте осведомени с навика за другарство на събеседника си, ще бъдете способни да предотвратите споровете при диалог и да построите разговор, който обогатява страните.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР