Всеки човек има правото да защити своя и на близките

...
Всеки човек има правото да защити своя и на близките
Коментари Харесай

В кои държави гражданите притежават най-много оръжия?

Всеки човек има правото да отбрани своя и на околните си живот, само че дали законното притежаването на огнестрелни оръжия взема решение въпроса с престъпността и насилието? От друга страна в доста страни ловът, както и притежаването на оръжия е с вековни и мъчно преодолими обичаи.

Разбира се, не оръжията убиват, а хората, които ги имат с техния нрав, образование, настроения и податливост към принуждение. За това публичният спор за достъпа и разрешенията за придобиване на огнестрелни оръжия от елементарните жители продължава...

В актуалния свят е общоприето, че Русия е полицейска и въоръжена страна. Това обаче не е правилно, що се отнася до притежаваните законно от жители огнестрелни оръжия. Ако се пресметна броят на револверите и пушките в ръцете на цивилни - има 22,4 единици на 100 души, т.е. почти едно огнестрелно оръжие на всеки пети съветски жител. Но несъмнено, те не са разпределени отмерено - Националната армия организира изследване и откри, че единствено 3% от популацията в страната има 6,5 милиона огнестрелни оръжия, написа dzen.ru.

Но въпреки всичко, да забележим жителите на кои 10 страни се въоръжават най-активно?
 Снимка 317200
 

Швеция: 31,6 единици на 100 души

Доста едва обитаема, макар площта си, страната 10,3 милиона поданици се въоръжава много интензивно. Причината за това са демократичните локални правила за издаване на лицензи - в Швеция не е мъчно да се вземе подобен.

Уругвай: 31,8 единици на 100 души

В Латинска Америка Уругвай се счита за нещо като дребна Швейцария: това е много просперираща и относително добре нахранена, спокойна страна. Европейски и американски пенсионери се реалокират да живеят тук за повече топлота и гостолюбие!

В страната живеят 3,4 милиона души, само че доста от локалните поданици към момента помнят незаконните разправии на банди и наркокартели, по тази причина непринудено купуват оръжия за лична сигурност.

Това не може да не тревожи полицията, заради което понякога се вземат съмнителни и тревожни решения: да вземем за пример от 2015 година полицията може да стреля по подозрителни лица даже в тил.
 Снимка 310366
 

Ирак: 34,2 единици на 100 души

До 2000-те години тук даже не са мислили за подобен брой цеви в ръцете на елементарните граждани - само че войната със Съединени американски щати и рухването на режима на Садам Хюсеин промени всичко. Огромен брой оръжия бяха заграбени от складовете или влязоха извън в страната, локалните започнаха да купуват огнестрелни оръжия за отбрана.

Всичко се утежни след изтеглянето на американските войски, когато куп американски оръжия бяха просто изведени от приложимост - дадени или продадени на локалните поданици.

Саудитска Арабия: 35 единици на 100 души

Това е много затворена страна, тъй че беше мъчно да се съберат точни данни за притежаваните от поданиците на краля огнестрелни оръжия.Законите тук са доста жестоки, тъй че броя от 35 дула на 100 души е изненадваща - изключително като се има поради да вземем за пример възбраната за лов с огнестрелни оръжия. Но въпреки това, притежаването на оръжие е вековна традиция за бедуинските племена.
 Снимка 375672
 

Кипър: 36,4 единици на 100 души

Изглежда извън, че страната е офшорен туристически рай, богат и проспериращ! Но си коства да напомним, че Кипър е остров и разнородна страна: има Северен Кипър под контрола на Турция, а има и Юг - Република Кипър.

Тази разлъка продължава от 1974 година, връзките сред половинките са доста напрегнати, защото локалните поданици от дълго време имат оръжия, за жалост, употребявайки ги при конфликти.
 Снимка 282214
 

Сърбия: 37,8 единици на 100 души

Не доста богата, само че доста гостоприемна балканска страна също е доста " огнестрелна " поради историята си. Хората са привикнали да държат оръжие у дома за всеки случай след разпадането на Югославия и гражданската война при започване на 90-те години, както и въоръжения конфликт през 1999 поради Косово.

Сърбите очевидно избират да бъде подготвени с оръжие в ръцете, в случай че ненадейно избухне нови вътрешни безредици или външни въоръжени спорове.

Финландия: 45,3 единици на 100 души

Хората в тази едва обитаема северна страна държат оръжия повече от съображения за лична сигурност. Тук има доста в действителност диви места, доста къщи и селища са надалеч едно от друго, тъй че локалните към момента доста почитат ловните обичаи - и пазят личните си домове и фамилии от диви животни.

Във Финландия е доста елементарно да получите лиценз за владение на огнестрелно оръжие. Формално би трябвало да сте единствено навършили 15 години, като или да имате позволение за лов и умения, или да докажете умения в спортната пукотевица.

Законодателството е меко, тъй като съвсем половината от страната има лично огнестрелно оръжие, само че рядко го употребява: равнището на престъпността, изключително тежката, е измежду най-ниските в Европа.
 Снимка 215920  
Швейцария: 45,7 единици на 100 души

Друга, относително дребна, просперираща страна: тук съвсем всеки втори човек има оръжие вкъщи, само че рядко го употребява.

Всичко е обвързвано с армейските традиции (отслужил си наложителното военно образование и можеш да вземеш оръжието си у дома). Както и със семействеността: оръжията се предават по завещание, тъй че в къщите постоянно можете да намерите мостри от разнообразни столетия, от старинни мускети до пушки и картечници.
 Снимка 520757
 

Йемен: 54,8 единици на 100 души

Арабската страна, сходно на Саудитска Арабия, е много затворена, данните се събират доста мъчно. Но е явно, че повода за толкоз огромен брой огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни е продължаващата революция (официално от 2014 г.).

И в случай че добавите противозаконни оръжия и огромен брой банди и групи, сигурно ще се окаже, че всеки йеменски гражданин има оръжие.
 Снимка 450780
 

Съединени американски щати: 88,9 единици на 100 души

Това не е учудващо. Втората корекция на американската конституцията гласи, че жителите имат право да държат и носят оръжие, имат право да пазят своя дом, живот и семейство съвсем по всевъзможен метод.

Републиканци и демократи спорят за тази корекция в продължение на доста десетилетия, само че статистиката е безпощадна: почти 330 милиона души население - и към 265 милиона оръжия в частни ръце (само записаните!).

Това са 42% от всички огнестрелни оръжия в света, съсредоточени в ръцете на цивилни жители. За страдание, това директно визира равнището на престъпността и смъртността: минимум 3 от 100 000 души умират от огнестрелна рана, до момента в който в Русия този индикатор е 1,4, а във Англия - 0,3.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР