Всеки четвърти 18-годишен е с един изваден зъб. Най-здрави са

...
Всеки четвърти 18-годишен е с един изваден зъб. Най-здрави са
Коментари Харесай

Започна безплатно поставяне на силанти на зъбите на деца от 5 до 8 г.

Всеки четвърти 18-годишен е с един изваден зъб. Най-здрави са зъбите на децата в Хасково, а най-проблемни – в София-град и Смолян.

До 15 декември в МДЦ „ ИСУЛ- Царица Йоанна “ ще се слагат безвъзмездни силанти на зъбките на деца сред 5 и 8 годинки. Медико-денталният център към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е част от националната акция за зъбна профилактика на най-малките, в която вземат участие над 500 експерти по дентална медицина от цялата страна.

За процедурата, която е безвъзмездна, не е належащо направление, само че е наложително записване на час на тел. 02 94 32 207.

Според извършено национално изследване, на 6 години децата в България приблизително имат по 4 кариеса, на 18 година – по 6 кариеса. Установено е, че всеки четвърти 18-годишен е с един изваден непрекъснат зъб.

Според същото изследване, почти 2/3 от децата на 18-годишна възраст имат болести на гингивата и пародонта, което е причина за съществени зъбни проблеми. По този индикатор изоставаме съществено по отношение на задачите, заложени от Световната здравна организация.

Защо са нужни силантите?

При пробиването им (около 6-годишна възраст) в първите непрекъснати зъбки при децата се образуват огромни вдлъбнатини, които назоваваме фисури. Сами по себе си те не са недостатък, а нещо напълно обикновено, само че подготвят към задържане на зъбна плака, която води до образуването на кариес. 

„ Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е приключена. Кариозният развой се развива извънредно бързо и единствено за няколко години, в случай че не се вземат ограничения, тези зъби мощно се унищожават, а нерядко се изгубват “, изяснява доцент доктор Виктория Жекова, която е началник на Програмата за силанизиране за цяла България.

Какво съставляват силантите?

Те са специфичен материал, който образува тъничък пласт върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбките. Предпазват децата от развиването на кариес, като образуват преграда сред зъба и бактериите, които водят до този проблем. Важно е за родителите да знаят, че запечатването със силанти би трябвало да се реализира до две години след пробива на зъбите, интервал, през който емайлът „ узрява ” и доближава най-висока степен на минерализация.

„ Профилактичното покритие на дълбоките фисури незабавно след пробива на тези зъби със силанти снижава повече от два пъти риска от образуването на кариес, който в тази възраст е огромен, защото децата към момента не са с трайно открити хигиенични привички и не знаят по какъв начин вярно да четкат зъбките си “, разяснява експертът по дентална медицина доцент доктор Жекова, която е шеф на Медицинския център към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и завежда стоматологичния кабинет към центъра.

Интересно наблюдаване от цитираното национално изследване е, че съществуват огромни разлики в разпространяването на зъбния кариес при децата в другите райони на България. Най-висок е относителния дял на децата със здрави краткотрайни зъби (5-6 годишните) в област Хасково (44.33%) и най-нисък в София-град (9.58%).

При 12-годишните, когато към този момент множеството зъби са непрекъснати, най-голям е процентът на здравите деца в област Добрич (37.92%). В някои от областите още на 12-годишна възраст разпространяването на зъбния кариес е над 90% (например област Смолян, където единствено 6.25% от малчуганите са без кариес). При 18-годишните още веднъж най-голям е относителният дял на здравите деца в област Хасково (24.17%), а най-нисък в област Смолян (едва 1.66%).

„ От научни проучвания излиза наяве, че за българските деца най-големият рисков фактор за развиването на зъбен кариес са количеството, честотата и методът на консумация на въглехидратите. При 95% от децата имаме повишена консумация на въглехидрати, а при 80% от тях се употребяват междинно (между главните хранения) нискомолекулни въглехидрати и подсладени питиета, поддържащи кариесогенна обстановка за часове. 

Доказа се, че децата с неправилна въглехидратна консумация имат приблизително с 3.61 кариеса повече и имат два пъти по-занемарена джука хигиена. Ако зъбките на тези деца се силанизират в точния момент, това ще намали на половина риска от развиването на кариес “, уверена е доцент доктор Жекова, която неотдавна приключи сполучливо курс по лицева хармония при един от водещите експерти в Европа в тази област – доктор Моен Матанис (Израел).

Милена ВАСИЛЕВА

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР