Все повече се засилва недоволството на френските държавни служители, които

...
Все повече се засилва недоволството на френските държавни служители, които
Коментари Харесай

Франция е парализирана от стачки срещу реформите на Макрон

Все повече се ускорява недоволството на френските държавни чиновници, които провеждат през днешния ден стачки и демонстрации в цялата страна по апела на девет синдиката - третият народен ден на митинги от идването на власт на президента Еманюел Макрон, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Между 130 и 140 демонстрации са планувани в цялата страна, а синдикатите са отправили взаимен апел за стачки в учебните заведения, публичните услуги, енергийния бранш и въздухоплаването.

Главна дирекция на гражданската авиация предложи на самолетните компании да понижат с 20 % плануваните за през днешния ден полети на парижкото летище " Орли ", в източния град Лион и в югоизточния пристанищен град Марсилия.

Персоналът от лечебните заведения и обществените услуги ще показва с искане за по-добри условия на труд и повече нови назначения. Здравните грижи за болните обаче ще бъдат обезпечени. Профсъюзните организации подлагат на критика проектите на държавното управление, които съгласно тях съставляват посягане против статута на държавния чиновник посредством понижаване на обществения разговор, все по-масовото потребление на нещатни чиновници, поощряване на преместването на друга работа, в това число ориентиране към частния бранш.

Тези проекти, които се чака да се трансфорат в проектозакон през първата половина на 2019 година, подклаждат напрежението, зародило след идването на власт на Еманюел Макрон.

В днешното протестно шествие в Париж ще вземат участие ръководителите на най-големия френски профсъюз, Обща конфедерация на труда (CGT), на " Форс увриер " (Force Ouvriеre - " Работническа мощ " ) и на Френската демократична конфедерация на труда CFDT - за пръв път дружно от 2010 година, когато бяха огромните митинги против пенсионната промяна.

Сега държавното управление възнамерява да редуцира 120 000 държавни чиновници до 2022 година и разгласи, че замразява показателя, служител за пресмятане на заплатите им, както и че отсрочва с една година индексирането на щатните таблици.

Призивът за протестна готовност през днешния ден се чака да наруши работата на детските ясли и началните учебни заведения, като се изключи частните.

В енергийния бранш митингът е ориентиран против анулацията на статута на чиновниците в газовите електроцентрали и ВЕЦ-овете. Възможно е да бъде понижено производството на електрическа енергия, което да докара до краткотрайно прекъсване на тока за някои консуматори.

Също през днешния ден стартира единайсетият стадий от двудневните стачки (на всеки пет дни) във френската национална жп компания SNCF, който ще завърши в четвъртък сутринта. Очаква се тук-там към протестните шествия на държавните чиновници да се причислят и железничарите.

Близо половината французи (49 на сто) не поддържат днешния ден на готовност на държавните чиновници, съгласно допитване на ViaVoice по поръчка на в. " Фигаро ", радио BFM Business и интернационалното висше учебно заведение за бизнес HEC Paris.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР