Все повече хора в Германия странят от ваксината на AstraZeneca

...
Все повече хора в Германия странят от ваксината на AstraZeneca
Коментари Харесай

AstraZeneca - защо в Германия има недоверие към ваксината?

Все повече хора в Германия странят от имунизацията на AstraZeneca - множат се известията за лекари, болногледачи и медицински сестри, които отхвърлят да бъдат ваксинирани с нея. За това и споделят какви са аргументите за недоверието и скептицизма на немците.
Общо 200 чиновници от болница в немската провинция Саарланд били записани за имунизация. Но повече от половината по този начин и не се явили в уречения час - без да предупредят, че нямат желание да дойдат. Но освен медиците от Саарланд бойкотират оксфордската ваксина, от ден на ден хора в Германия не желаят да се имунизират с препарата на AstraZeneca.
 Експерт уточни какъв брой постоянно може да има предстоящи странични реакции от имунизацията на AstraZeneca Експерт уточни какъв брой постоянно може да има предстоящи странични реакции от имунизацията на AstraZeneca
От 20 до 30 души при 100 имунизирани против ковид може да чакат главоболие, температура или настинка като странични резултати. Обик...
Немският вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ разгласява публични данни, съгласно които към 14 февруари в Германия са били употребявани 85% от наличните дози с ваксина на BioNTech/Pfizer, към 63% от дозите с ваксина на Moderna и едвам 19% от получените дози на AstraZeneca.
И по този начин поражда неуместна обстановка. Масовото имунизиране в страната буксува заради дефицит на ваксини, в следствие от което доста германци ще би трябвало да чакат още месеци, до момента в който им пристигна редът, а в това време някои от медицинските чиновници, които имат опция да се имунизират още в този момент, на процедура се отхвърлят от тази си привилегия.
Може би по тази причина авторитетният седмичник „ Ди Цайт “ разгласява публикация с красноречивото заглавие „ AstraZeneca не е ваксина второ качество “ . Качествата на английската ваксина отбрани и известният немски вирусолог Кристиан Дростен. Заглавието на неговия подкаст по тематиката гласи „ Ваксината на Astrа е доста по-добра от нейния имидж “ . С това в действителност беше публично прието, че в Германия се е оформило едно не изключително позитивно отношение към английския препарат. 
За това свидетелстват и две социологически проучвания, оповестени при започване на февруари. В изследването на Хамбургския университет, в което са включени отговорите на хора, които твърдо са решили да се имунизират или към момента се двоумят. От тях 48,2% споделят, че нямат желание към избран препарат, 33,3% посочват имунизацията на BioNTech/Pfizer, 5,8% избират тази на Moderna и едвам 2% показват желание за векторната ваксина на Оксфордския университет.
Сходни са и резултатите от изследването на института „ Форса “. На въпроса на социолозите: „ Как бихте реагирали, в случай че ви предложат не онази ваксина, която предпочитате? “ 64% дават отговор, че все пак биха се съгласили, до момента в който 24% от интервюираните - т.е., всеки четвърти, споделя, че вероятно би се отказал от имунизиране. И двете анкети недвусмислено демонстрираха, че германците фаворизират имунизацията на BioNTech/Pfizer.
 Проучване потвърди: Ваксината на AstraZeneca е по-ефикасна при по-късна втора доза Проучване потвърди: Ваксината на AstraZeneca е по-ефикасна при по-късна втора доза
Ефективността на имунизацията на AstraZeneca е по-голяма, когато втората доза се сложи 12 седмици след първата. Това са изводите от ново...
Разбира се за явното желание към имунизацията на BioNTech/Pfizer има редица аргументи. Първо, тя е основана в Германия, а германците имат доверие в качеството на локалното произвеждане. Второ, сътрудникът на немската компания BioNTech - известната американска компания Pfizer - е един от водачите в международната фармацевтична индустрия. И трето, тяхната ваксина е създадена въз основата на новаторската мРНК-технология, която се счита за същинско постижение в медицината. За немската ваксина имаше и безброй изявления, медиите се надпреварваха да вършат изявленията с нейните основатели - професора от Майнц Угур Шахин и неговата брачна половинка Йозлем Тюреджи, тъй че зад този препарат стоят напълно съответни лица. Друг значим фактор за доверието е високата успеваемост на тази ваксина - цели 95%.
Причините за скептицизма по отношение на английската ваксина AstraZeneca също са няколко. В Германия и в редица други страни тя е позволена за прилагане единствено при хора под 65-годишна възраст, а в Испания и Италия - даже единствено за хора под 55 години. Тъкмо заради тази причина в Германия тя беше планувана за имунизиране на медицинския личен състав. А възрастовото ограничаване беше обяснено само с обстоятелството, че към този момент няма задоволително данни от клинични тествания с хора над 65 години.
Именно заради незадоволителното количество данни Швейцария отсрочи регистрацията на оксфордската ваксина. Към това се добави и известие от Южна Африка, че този препарат не пази задоволително добре против локалната разновидност на ковид, която към този момент стигна и до Европа. 
И все пак  главната причина за недоверието към AstraZeneca остава успеваемостта на оксфордската ваксина. Мнозина си задават въпроса кой ли би поискал ваксина с успеваемост от 70%, откакто има друга, чиято успеваемост е 95%.
В тази връзка на страниците на седмичника „ Ди Цайт “ специалисти обясняват, че английската ваксина при всички случаи подсигурява отбрана от тежко протичане на Ковид-19. Въпросният по-нисък % демонстрира само с какъв брой се намалява рискът да се развият признаците на заболяването.
 След 29 000 имунизации против ковид с имунизацията на AstraZeneca, единствено 1 алергична реакция След 29 000 имунизации против ковид с имунизацията на AstraZeneca, единствено 1 алергична реакция
Общо 153 нежелани реакции след слагане на ваксина са докладвани през последните 3 дни, откогато стартира всеобщата имунизация против коро...
„ Всички налични ваксини са доста сполучливи спрямо това, което ни чака, в случай че не сме имунизирани “, твърди и немският вирусолог Кристиан Дростен. Той не вижда причина да се подценява английската ваксина, а немският политик Карл Лаутербах, който е доктор по обучение, споделя, че ще си сложи точно тази ваксина и че всички скептични или намерено сериозни изказвания по адрес на препарата на AstraZeneca са неоправдани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР