Все повече хора избягват мобилизацията Става дума за броя наказателни дела,

...
Все повече хора избягват мобилизацията
Става дума за броя наказателни дела,
Коментари Харесай

Все повече украинци избягват мобилизацията

Все повече хора заобикалят мобилизацията

Става дума за броя наказателни каузи, заведени за нарушаване по член 336 от Наказателния кодекс (НК) - за непокорство на повиквателната за готовност. Новите каузи от началото на годината са 1455. Това съставлява 60 % от всички сходни каузи, заведени през цялата 2022 година в Украйна.

До момента украинските съдии са излезли с 516 решения по този член от Наказателен кодекс. Огромното болшинство от тях са обвинителни, само че те не плануват действително наказване. Защото, въпреки Наказателен кодекс на Украйна да планува за отклонение от готовност отнемане от независимост от три до пет години, множеството отклонили се от военна работа подписват договорка със следствието.

Те признават виновността си, разкайват се за осъщественото закононарушение и се освобождават от наказването с изпитателен период - най-често с дълготрайност една година. В течение на този интервал наказаните би трябвало периодичен да се разписват в полицията и да оповестяват, в случай че трансформират местожителството или местоработата си.

Разкаянието не е откровено

Но има и изключения. Такъв е казусът с офицера от запаса Алексей Б. от Житомирска област. През септември 2022 година той не е откликнал на изпратената му повиквателна и против него е почнало следствие. През януари 2023 година той направил опит да се споразумее с прокурора, признавайки виновността си за отклоняване от мобилизацията.

След това обаче пред съда Алексей Б. декларирал, че се усеща неспособен за военна работа заради здравословни проблеми, а също така се счита за незапознат във военното дело, което изключвало присъединяване му в бойните дейности като офицер.

Съдията оценил изявленията му като демонстрация на неискрено разкайване, отхвърлил настояването за някакво съглашение и след месец осъдил Алексей Б. на три години затвор. Решението се апелира и през май следва разглеждането му на по-горна инстанция.

Съдебното решение като индулгенция

Адвокатката Неонила Мужиловская обръща внимание на това, че споразуменията за признание на виновността при отклонение от готовност и условните санкции в действителност обезпечават на подсъдимите индулгенция от по-нататъшна работа в армията. " Наличието на съдимост самó по себе си съставлява затруднение за приучване в армията, а към него се прибавя и задължението да се разписваш в полицията ", показва адвокатката, съгласно която отклонилите се би трябвало да бъдат наказвани по-строго.

От украинското министерство на защитата пък показват, че отклоняването от готовност не се счита за тежко закононарушение, заради което наказаните по този параграф не престават да се водят на боен доклад. Такива присъди могат да бъдат заличени след приключването на изпитателния период, респективно тези лица могат още веднъж да бъдат мобилизирани, означават от министерството.

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР