Все по-честа практика на производителите е да маскират с надписа

...
Все по-честа практика на производителите е да маскират с надписа
Коментари Харесай

Хидрогенираната мазнина - евтината биопластмаса

Все по-честа процедура на производителите е да маскират с надписа " растителна лой " в действителност съществуването на " хидрогенирана лой " в продуктите. Когато се приказва за растителна лой, се схваща олио, зехтин и други растителни масла, които се срещат свободно в природата в течно положение. В свободната си форма преди да бъде хидрогенирано палмовото масло също е в течно положение. Хидрогенираното е обогатено с водородни атоми по неестествен метод.

Хидрогенираната лой се употребява всеобщо като сурогат на какаово масло в шоколадовите произведения, кравето масло в изделията от бутер тесто, производството на сладоледи, вафли, чипсове и всевъзможни лакомства. Когато похапвате кроасан или баничка и усетите, че нещо ви лепне по небцето и зъбите, то сигурно сте попаднали на този вид мазнини.

Широката приложимост на тези мазнини е вследствие на неналичието на информация. Не е явен броят на продуктите, в които се съдържа. Освен в производството на хранителни артикули, хидрогенираната лой се употребява и освен това на сапун. Напоследък всеобщо стартира да се прибавя и към киселото мляко, за по-добра компактност и конструкция на този знаменит артикул.

 Хидрогенирана лой

Хидрогенираните мазнини имат ред негативни качества. На първо място е действителната заплаха от разпад на новообразуваната молекула и отделянето на част от в допълнение добавените водородни атоми. В разследване на това се образуват така наречен свободни радикали, които елементарно се свързват с други субстанции или себеподобни и се трансформират в карцином - израстък и рак.

Немалка част от тези мазнини са с точка на размразяване 40-42 градуса, която е по-висока от телесната. Когато попаднат в стомашно-чревния тракт те полепват по вътрешната страна на червата и образуват маслен пласт, който стопира тяхната естествена функционалност.

За да се отървем от тази хидрогенирана лой, е нужно да се храним с повече храни, богати на фибри и целулоза. Това обаче не е задоволително, защото постоянно има интервал на ликвидиране на организма, в случай че изобщо е допустимо това да се случи изцяло. Но даже през този интервал сме застрашени от нещо даже още по рисково.

 Трансмазнини

При комбинацията на парещ чай или топла чорба и полепналите в стомашночревния тракт мазнини, те се стопяват в резултат на по-високата температура на напитката и се всмукват от червата в кръвта. Образуват се налепи в кръвоносните съдове, които стават причина за инфаркт и инсулт. Може да се стигне и до ампутация на крак.

В Съединени американски щати потреблението на тази хидрогенирана лой е изцяло неразрешено при приготвянето на храни. Въпреки това те свободно се прибавят във фаст фууд храните и най-много в Макдоналдс. У нас също се признава несъразмерната приложимост на трансмазнините като фактор за огромния брой сърдечно-съдови болести. Мерки за ограничението им обаче не са подхванати.

Тази политика се следва от доста държавни управления, защото от огромните печеливши производители в хазната влизат и огромни налози. А от хидрогенираните мазнини се печели доста, защото те фрапантно понижат разноските и усилват периода на валидност на продуктите. Те са съвсем двойно по-евтини на пазара и това ги прави привлекателни за множеството купувачи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР