Все пак САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив

...
Все пак САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив
Коментари Харесай

Това решение на Тръмп може да взриви Близкия Изток

Все отново Съединени американски щати ще реалокират посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Доналд Тръмп е уведомил за това палестинския президент Махмуд Абас. Тази стъпка може да подпали нов пожар в Близкия Изток, предизвестяват специалисти.
Новината беше доказана от представител на палестинския президент Махмуд Абас: американското посолство в Израел въпреки всичко ще бъде преместено. В телефонен диалог президентът Тръмп е уведомил Абас, че американското посолство ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим. От информацията на излиза наяве дали Тръмп е съобщил и детайлности по отношение на това по кое време Съединени американски щати ще подхващат тази стъпка. Палестинският президент е предизвестил, че това решение може да има съдбовни последствия за близкоизточния кротичък развой, за мира и стабилността в района и в света, заяви още представителят.
" Нищо не може да оправдае сходно решение ", съобщи преди няколко дни в Кайро и генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. " Такова решение не служи на мира и стабилността, противоположното - то подстрекава към фанатизъм и принуждение. Очевидно някои не си дават сметка, че сходна стъпка съставлява спомагателна опасност за стабилността в Близкия изток и в целия свят ", уточни Гейт. Палестинската формация Хамас към този момент заплаши с нова интифада.
Преместването на американското посолство ще бъде в нарушаване на интернационалните конвенции. " Така Съединени американски щати ще се отдръпват от необятния консенсус, който в този момент съществува в интернационалната общественост по въпроса ", показва шефът на бюрото в Ерусалим на близката до ХДС фондация " Конрад Аденауер " Александер Бракел. Повечето страни го съблюдават - поддържат дипломатически представителства в Тел Авив или покрайнините, само че не и в Ерусалим, напомня той. Също по този начин стъпката на американците би изключила авансово въпроса за бъдещия статут на Ерусалим от едно спокойно решение на спора.
Град и на земята, и на небето
Ерусалим е оспорван в доста връзки: политически, културно и религиозно. Или както написа историкът и публицистът Симон Себаг Монтефиоре: "...Ерусалим е татковина на едничкия Бог, столица е на два народа, светилище на три религии и е единственият град, който съществува както на небето, по този начин и на земята: безпримерната хубост на земния град е нищо спрямо прелестта на небесния ". Затова и борбите, включително водени с военни средства, за този град, имащ голямо историческо, религиозно и символно значение, постоянно са били по този начин яростни.
След първата арабско-израелска война през 1947-1949 година Западният бряг и Източен Ерусалим са причислени към Йордания, а западната част на града остава израелска. В Шестдневната война през 1967 година Израел съвсем напълно си възстановява обитаемоте от палестинци източни квартали, а през 1980 година ги сплотява с еврейската западна част и афишира Ерусалим за своя неделима столица.
Оттогава насам разногласията за града в допълнение са се изострили. Борбите за светите места в остарялата градска част - мюсюлманският Скален купол и еврейската Стена на рева - се водят уверено и непоколебимо и от двете страни. А триумфът на едните постоянно е проваляне за другите.
Това пролича пределно ясно през септември 2000 година - появяването на тогавашния израелски министър председател Ариел Шарон на Храмовия рид в историческия център на Ерусалим бе задоволително, с цел да възпламени искрата на палестинския яд. Това постави началото на втората интифада, траяла четири години.
Как ще реагират арабите?
" В дебата за бъдещия статут на Ерусалим, подет от американския президент Тръмп, основна роля играе въпросът за суверенитета на личната, а в тази ситуация с палестинците - и на бъдещата, страна. И двете страни предявяват искания Ерусалим да е тяхната столица ", показва Александър Бракел.
С решението си Тръмп рискува да сложи под въпрос мъчно извоювания мир сега сред израелци и палестинци. Освен това не се знае по какъв начин ще реагира арабският свят. Протестите в края на юли, когато, след смъртоносното нахлуване против двама служители на реда, Израел ограничи достъпа до Храмовия рид, дават единствено бегла визия за това, което може да се случи. Не е казано обаче, че наложително ще се стигне до нови митинги. Според Александер Бракел, всичко е допустимо. Освен това кварталите в Източен Ерусалим, ситуирани отвън историческия център, за множеството израелци нямат изключително значение - те и без друго не вървят в тях. Статутът им де факто няма да бъде оспорван. " Щекотлив и сложен обаче ще е въпросът за бъдещия статут на Храмовия рид и на Стената на рева ", уверен е шефът на бюрото на фондация " Конрад Аденауер " в Ерусалим.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР