Не само Фолксваген, Ауди и Порше са хитрували и мамили

...
Не само Фолксваген, Ауди и Порше са хитрували и мамили
Коментари Харесай

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Не единствено Фолксваген, Ауди и Порше са хитрували и мамили от години. А в този момент всички се вършат на „ ни лук яли, ни лук мирисали “. Арестът на Руперт Щадлер е единствено началото. Повече от ясно е, че скоро ще го последват и други.
Който познава Руперт Щадлер надали може да си показа в каква обстановка се намира той в този момент: самоувереният и образован топ-мениджър, притежаващ извънреден подарък слово, изглеждаше извънредно обезпокоен и неопределен пред съдийката в Мюнхен, наложила му мярката за неотклонение „ задържане под стража “. Решението беше обосновано с заплахата Щадлер да се опита да прикрие следи.
Случващото се с шефа на Ауди е последната към този момент кулминация в един фарс: в цялостния неуспех на немската автомобилна индустрия да се оправи със абсурда за манипулираните данни на отработените газове. Не единствено Фолксваген и неговите дъщерни компании Ауди и Порше са мамили управляващите и обществеността - правили са го също Даймлер и БМВ. Всички са хитрували и са заблуждавали. Включително през днешния ден, близо три години след експлоадирането на абсурда, в колите към момента се намира незаконният програмен продукт. Що за безсрамие е това! Дори единствено заради тази причина управителните мениджъри на въпросните компании е редно да си подадат оставките.
Ни чул, ни видял?
Вярно е, че тези мениджъри изведоха немската автомобилна индустрия до водещите позиции в света, осигуриха високоплатени работни места и рекордни облаги. Но това не им дава право да правят каквото си пожелаят. Всички те в този момент настояват в един глас, че не са знаели какво се е случвало в развойните отдели на личните им автомобилни компании. Но тогава би трябвало да се запитаме кой в действителност ръководи тези компании и чия е отговорността за случилото се?
Примерът с концерна Фолксваген демонстрира образно какви вътрешни механизми за надзор съществуват в тези концерни: след недоброволната оставка на Мартин Винтеркорн Фолксваген беше стихотворец от тогавашния началник на Порше Матиас Мюлер, който пък по-късно беше завещан от шефа на марката на Фолксваген Херберт Дийс. И тримата в този момент са разследвани за пазарни операции и машинация. И по никакъв начин не е изненадващо, че в тяхната компания се намира и шефът на надзорниците на най-големия авто производител в света Ханс Дитер Пьоч, който също е разследван от прокуратурата.
По всичко проличава, че доста от висшите немски автомобилни мениджъри този път ще би трябвало да прекарат летния си отпуск вкъщи - сред Алпите и Балтийско море. И много ще би трябвало да си помислят преди да подхващат идната си презокеанска командировка – прекомерно огромен е страхът им, че могат да бъдат арестувани още на влизане в Съединени американски щати.
Истината би трябвало да излезе нескрито
И тъй като рибата се вмирисва откъм главата, е извънредно време автомобилните босове да си понесат следствията. Истината би трябвало да излезе нескрито. Арестуването на Руперт Щадлер и наложената на Фолксваген санкция от един милиард евро демонстрират, че за две години прокуратурата очевидно е събрала задоволително уличаващ материал. И в този момент въпросът е единствено: Кой ще е идващият задържан?
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР