Индия преживява най-тежката водна криза в своята история. Почти половината

...
Индия преживява най-тежката водна криза в своята история. Почти половината
Коментари Харесай

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Индия претърпява най-тежката водна рецесия в своята история. Почти половината от популацията, а това са над 600 милиона души, изпитват дефицит на вода. Това поражда разправии при разпределението на скъпия запас.
Според един държавен отчет, единствено след две години над 20 огромни града в страната няма да разполагат с достъп до подпочвени води. През 2030 година потребностите от вода в Индия ще бъдат два пъти по-големи от наличните водни запаси. В Делхи да вземем за пример има квартали, които въобще не са свързани със системата за централно водоснабдяване.
Проблемите си личат още занапред. Жителите на бедняшкото гето Кузумпур Пахари в покрайнините на Делхи с неспокойствие чакат цистерната с питейна вода. В тази част на града къщите нямат нито течаща вода, нито канализация. Хората, които живеят тук, получават питейна вода единствено по веднъж в седмицата. Затова постоянно се стига до разправии сред тях, споделя Вияй Кумар. Той е отговорник на квартала за справедливото разпределение на скъпоценната вода. „ Всеки желае да се вреди пръв. Но мен ме слушат. А когато не слушат, ги застрашавам, че ще затворя кранчето с водата и незабавно настъпва успокоение “, споделя той.
Индия през 21-и век
Всъщност цистерната с водата е трябвало да пристигна един ден по-рано. И който не се е запасил авансово, остава безусловно на изсъхнало. „ От през вчерашния ден сутринта чакаме цистерната и висим на опашката с нашите бидони. Сама няма да съумея да ги занеса вкъщи. Децата ще би трябвало да ми оказват помощ. Добре е, че в този момент са във почивка, тъй като другояче се постанова да ги взимам от учебно заведение, когато дойде цистерната. Закъде без питейна вода? “, пита една стара жена.
Недалеч от бедняшкото гето са ситуирани по-заможните квартали на Делхи, в които живеят богатите хора. В техните първокласни бани водата тече непрекъснато. Там хората имат и задоволително пари да си купуват бутилирана вода. А жителите на Кузумпур Пахари нямат даже тоалетни. Една жена се оплаква: „ За нас направиха външни тоалетни със септична яма, само че те се намират прекомерно надалеч от домовете ни. Как тогава да пусна дъщерите си до такава степен сами? Рано сутринта ние, дамите се събираме дружно и вървим по потребност в храстите. И – след това чак късно вечерта “, споделя тя.
Огромен дефицит на вода
Положението в провинцията е още по-трагично. Водата е нищожна. Понастоящем Индия страда от най-голямата водна рецесия в историята си. Според държавен отчет, съвсем половината от индийското население, или към 600 милиона души, страдат от дефицит на вода. Само след две години над 20 огромни града в страната няма да разполагат с подпочвени води, се споделя още в оповестения неотдавна отчет. Още през 2030 година се чака, че към 40 % от индийското население няма да имат достъп до питейна вода.
Една от аргументите за това положение е неприятното ръководство на водните запаси. Индия обаче спада и към страните, които са най-тежко наранени от климатичните промени. Валежите през дъждовния интервал понижават фрапантно. Затова понижават и водните ресурси на страната. Столицата Делхи с нейните 16 милиона поданици е подвластна да вземем за пример от доставки на вода от прилежащите федерални щати. Те самите обаче също изпитват дефицит на вода и се усещат ощетени. Това ги кара да слагат въпроса за разпределението на питейната вода все по-остро.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР