Млади хора доброволно издирват трупове из разрушения Мосул. Там мъртъвците

...
Млади хора доброволно издирват трупове из разрушения Мосул. Там мъртъвците
Коментари Харесай

Шокиращи разкази от Мосул

Млади хора непринудено търсят трупове из опустошения Мосул. Там мъртъвците са на всички места - даже и година след прогонването на ИД от иракския град. Ужасът от тригодишното владичество на ислямистите мъчно ще бъде пропуснат.
Двама мъже и две дами вървят по улиците на опустошения иракски град Мосул и търсят трупове из руините. Облечени са в бели защитни дрехи. Доброволно са се задължили да изпълнят една мъчителна задача: да открият тленните остатъци на починалите в града. Или по-точно казано - на избитите жители на Мосул. През 2014 година иракският град беше превзет от бойци на терористичната формация " Ислямска страна ". Цели три години той беше в ръцете на джихадистите. През юли 2017 година иракските войски дефинитивно освободиха Мосул. Три години владичество на ИД - три години мъчения за жителите на Мосул.
За цената на човешкия живот
Джафар Абдул Карим, водещ на предаването на Дойче Веле на арабски език " Shababtalk ", неотдавна снима следващия епизод на токшоуто точно в Мосул - в самия център на опустошения град. Той споделя, че в Мосул е изгубил вярата си в съвсем всичко свято. " Дори мъртвият тук няма достолепие. Тук достолепието не важи. Почти никой не се интересува от тленните остатъци на хората ", споделя водещият и добавя, че въпреки всичко има и няколко души, които се грижат и за това. Гостите в предаването му са все младежи. Джафар Абдул Карим е уверен, че точно младежите в арабския свят имат потребност от поле за изява.
Един от гостите на настоящото предаване е млада жена на към 20 години. Заедно с още няколко души тя търси трупове, с цел да ги съобщи на правосъдните медици. Тя споделя, че множеството трупове не са изследвани и правосъдните медици не са изключително ангажирани. По-голямата част от тази работа се прави от жителите на Мосул. Хора като тази жена, която водещият Джафар Абдул Карим е съпровождал за няколко часа по време на работата ѝ. Навсякъде има трупове, останки от човешки крака, осакатени тела. Жената споделя, че търси труповете, с цел да се опита да преодолее гибелта на сестра си. Тя е била убита от джихадистите на ИД. Баща им получил инсулт след гибелта на едната си щерка. Младата жена споделя, че прави това и поради него. Работа в интерес на обществото и в името на бъдещето на града.
Кошмар след призрачен сън
" Хората са видели какви ли не ужаси по време на господството на ИД и към този момент не се стряскат от нищо ", споделя водещият на предаването. Ужасите от тригодишното владичество на ИД се виждат на всички места. Видеоклип демонстрира по какъв начин Абдул Карим и една млада жена влизат в едно мазе на полуразрушена къща. " Мазето беше цялостно със 150 души. Всичките бяха убити ", споделя дамата. Убийците са имали и някаква злокобна визия за ред. " Най-отдолу са наредили мъжете, върху тях - дамите, а най-отгоре - децата. Всички се екзекутирани с изстрел в челото ", споделя тя.
Гражданите на Мосул са претърпели последния си призрачен сън по време на освобождението на града, когато терористите от ИД са ги употребявали като живи щитове. В бовете умират хиляди цивилни жители. Разрушени са цели квартали. " Въпреки че обстановката е ужасяваща, хората тук възприемат сегашното като ново начало. Понастоящем ситуацията е изключително неприятно, само че въпреки всичко е по-добро спрямо времето на ИД ", споделя Джафар Абдул Карим.
Ужасяващато владичество на ИД
Години наред хората в Мосул са подложени на мъчения от страна на ИД. " Сега те споделят, че към този момент схващат какво значи думата " независимост ". Те приказват за независимост, дишат свободно, мислят свободно, движат се свободно ", споделя водещият. Жените в Мосул са изстрадали най-вече. " Много от дамите, които срещнах в университета, не са посещавали лекции от самото начало на господството на ИД. Техните родители са им забранили да излизат от у дома, тъй като се страхували за живота им. Някои дами са били затворени от самото начало в къщите си ", споделя Абдул Карим. Според него, ужасите са принудили хората да премислят и отношението си към религията. Мнозина са се дистанцирали от твърдия конфесионализъм, който дълго време характеризираше образа на страната. Това се отнася най-много до младото потомство.
" Казват, че им е пристигнало до гуша. Забелязват по какъв начин религията е била инструментализирана, с цел да държи в послушание младежите и да потиска волята им. Сега да вземем за пример млади сунити, шиити и християни един до друг построяват още веднъж библиотеката в Мосул ", споделя Джафар Абдул Карим. Той счита, че Ирак може да се промени. " Младите хора желаят да трансформират страната. Те имат невероятна сила. Точно те могат да осъществят смяната, а не политиците. Защото политиците към момента употребяват религията за своите цели ", споделя Джафар Абдул Карим.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР