вропейският парламент и преговарящите от правителствата в ЕС днес се

...
вропейският парламент и преговарящите от правителствата в ЕС днес се
Коментари Харесай

Европарламентът и правителствата се споразумяха по бюджет 2021-2027

вропейският парламент и договарящите от държавните управления в Европейски Съюз през днешния ден се споразумяха по детайлите в бюджета на общността за интервала 2021-2027 година. Така бе разчистен пътят за решаващата стъпка по задействане на възстановителния пакет от 1,8 трилиона евро, чиято цел е да направи стопанската система "по-зелена " и "по-дигитална ".

Преговарящите по бюджета на Европейския парламент и председателството на Съвета реализираха компромис, очертаващ политическо съглашение по отношение на бъдещото финансиране от общността.

Във вторник, след 10 седмици интензивни договаряния, договарящите по бюджета се споразумяха за идната многогодишна финансова рамка 2021-2027 и проекта за възобновяване. Компромисът би трябвало да бъде утвърден от двете институции.



Парламентът получи 16 милиарда евро над контрактуваната сума, макар че искаше 39 млрд евро. 15 милиарда евро ще засилят водещите стратегии за отбрана на жителите от пандемията COVID-19, ще дават благоприятни условия на идващото потомство и ще запазят европейските полезности. 1 милиард евро ще усили гъвкавостта за справяне с бъдещи потребности и рецесии.

Основният приоритет на Парламента беше да обезпечи нарастване на водещите стратегии, които бяха изложени на риск да бъдат недофинансирани според съглашението на Европейския съвет от юли 2020 година, застрашавайки уговорките и целите на Европейски Съюз, по-специално Зелената договорка и Дигиталната стратегия.

Евродепутатите се съгласиха на този компромис откакто преговорният им екип реализира на 5 ноември импровизирано съглашение с председателството на Съвета за законодателство, което ще сътвори механизъм за прекъсване на европейското финансиране за страна от Европейски Съюз, нарушила правилото на правовата страна. Решението за прекъсване ще се взема от Съвета с квалифицирано болшинство по предложение на Комисията.



Европейският парламент поредно изтъкваше, че европейските полезности са под опасност и че средствата от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и проекта за възобновяване не следва да попадат в ръцете на тези, които работят против демокрацията и главните права в Европейски Съюз.

В отчет, признат на 7 октомври, Парламентът прикани за укрепването на правилото на правовата страна посредством нов механизъм и ефикасни наказания за страни, които го нарушават. Депутатите също по този начин настояха, че европейските институции би трябвало да реализират единодушие по правила, свързващи приемането на финансови средства от дадена страна със зачитането от нейна страна на върховенството на закона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР