Двадесет и осем души са подведени под съдебна отговорност по

...
Двадесет и осем души са подведени под съдебна отговорност по
Коментари Харесай

28 души са обвинени по делото за приютите на ужасите в Румъния

Двадесет и осем души са подведени под правосъдна отговорност по дело за малтретиране на възрастни хора в домове за обществени грижи в Румъния във връзка със случай, който нашумя предходната година и бе наименуван от локалните медии „ приюти на ужасите “.

Повдигнати са обвинявания за употреба на хора и корист с власт на 28 лица, измежду които шефът на дома за възрастни хора в град Волунтари покрай Букурещ Щефан Годей, оповестява Аджерпрес. Случаят се разследваше от Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма. Аджерпрес прецизира, че от дирекцията не са съобщили за предоставяне на ход на делото, само че то е било записано в понеделник в трибунала на Илфов – окръга, в който попада град Волунтари.

Сред обвинените е и шеф от Дирекцията за обществени грижи и протекция на детето в Илфов.

През юли 2023 година близо 100 възрастни хора бяха избавени от три институции за обществени грижи във Волунтари, където жителите, доста от които хора с увреждания, са били бити, подлагани на апетит и насилствен труд. Румънските медии нарекоха случая „ приюти на ужасите “. Разкритията доведоха до всеобщи инспекции в този вид институции в цялата страна, бяха уволнени някои длъжностни лица, а двама министри подадоха оставки.

Според Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) през ноември 2020 година в окръг Илфов са основани две проведени незаконни групи за употреба на хора с увреждания и хора в уязвимо състояние. Експлоатацията на жертвите се е правила посредством подлагането им на нечовешко или унизително отношение, насилствен неплатен труд и физическо принуждение.

Хората са били лишавани от задоволителна и подобаваща храна, от медикаменти и грижи, като в същото време са били държани в послушание на членовете на проведените незаконни групи за приемане на непозволени финансови облаги от водачите на групите и други членове, показва Аджерпрес, като се базира на ДРПОПТ.

До момента не е обявена датата, на която ще стартира правосъдният развой.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР