Времеубежище на Георги Господинов беше включена в късия списък с

...
Времеубежище на Георги Господинов беше включена в късия списък с
Коментари Харесай

Времеубежище на Георги Господинов е избрана в късия списък за наградата Booker

" Времеубежище " на Георги Господинов беше включена в късия лист с номинации на влиятелната премия International Booker Award за най-хубава преводна литература за 2023 година

Новината беше обявена от Лейла Слимани, ръководител на журито през тази година.

" Концепцията за клиника на времето ще ви накара да избухнете в смях. Книгата е цялостна с фрази, които бихте желали да копирате. Това е съобразителен разказ с ненадейно дръзновен звук. Но в това време e майсторски урок по парадоксите на националните идентичности - по този начин съответстващ в днешно време. Част от източноевропейската традиция, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, " Времеубежище " е свежо увещание на остарели въпроси - заплахата на селективната памет, наследството на контузията и по какъв начин носталгията може да завземе обществото и да се трансформира в успокоително одеяло - или в рак ", сподели тя.

Романът на Господинов е измежду шестте издания, които ще се борят за оценката - подбрани от по-дългия лист от 26 книги на писатели от целия свят.

Това е първата книга на български създател, която получава номинация за Booker.

Всички номинирани в късата листа на премията за преводна литература:
Boulder - Ева Балтазар (Испания)Whale - Шион Мьон-Куан (Южна Корея)The Gospel According to the New World - Марис Конде (Франция)Standing Heavey - Гоуз (Кот Д`Ивоар)Time Shelter - Георги Господинов (България)Still Born - Гуадалупе Нетел (Мексико)
Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР