Времето изтече – подводницата Титан“ вече няма кислородни запаси, сочат

...
Времето изтече – подводницата Титан“ вече няма кислородни запаси, сочат
Коментари Харесай

Времето изтече – „Титан“ вече няма кислородни запаси

Времето изтече – подводницата „ Титан “ към този момент няма кислородни ресурси, сочат изчисленията на бреговата защита. Те са свършили в 14:18 ч. българско време, съобщи БТВ.

Все отново спасителите споделят, че вяра има – екипажът може да е намерил метод да пести кислорода на борда.

Какво се случи досега?

„ Титан “ стартира експедицията си от кораба „ Полярния принц “ в 8 ч. локално време в неделя, 18 юни.

Контактът с подводницата беше загубен час и 45 минути откакто стартира нейното втурване.

Бреговата защита бяха известени за проблем осем часа по-късно. Издирването стартира малко по-късно.

„ Титан “ нормално се гмурка с О2, задоволителен за четири дни.

Подводницата към момента не е локализирана. Засечени са звуци от почукване на равни шпации от 30 минути, само че към този момент не оказват помощ на спасителите.

Спасителната акция

В издирването на „ Титан “ се включиха организации от американска и канадска страна, както и частници. Седем кораба обикалят региона за търсене.

„ Дийп енърджи “ е комерсиален кораб за полагане на кабели, който може да работи на до 3000 метра дълбочина.

„ Атлантик Мерлин “ е канадски транспортен съд със система за работа на 4000 метра дълбочина.

„ Сканди винланд “ е кораб, който на борда си има роботизирани подводници, само че не е ясно на каква дълбочина могат да работят. „ Анлант “ е френски транспортен съд, който разполага с единствената роботизирана подводница, която може да работи на дълбочината на „ Титаник “.

„ Хърайзън арктик “ е спомагателен транспортен съд, който е претрупан с техника. „ Глейс бей “ е под флага на канадската флота и разполага с барокамера за декомпресия и медицински екипи. „ Джон Кабът “ е транспортен съд, който прави дълбоководни проучвания.

По-рано на място дойде и нова извънредно мощна роботизирана подводница „ Виктор 6000 “, обезпечена от френска страна. Тя може да работи на четиричасови смени с двама водачи и да прави дълбоководно снимане.

На борда на батискафа има петима души.

КАКВО съдебна експертиза ЗНАЕ ДО МОМЕНТА?

Туристическата експедиция стартира в неделя сутринта. Апаратът е трябвало да доближи дълбочина 3800 метра, на каквото се намират останките на " Титаник ". Корабът майка " Полар принс " обаче губи връзка с батискафа към час и 45 минути след потапянето му - т.е. съвсем на финала на спускането. Районът, в който е изчезнала мини подводницата, е на 600 километра от канадския остров Нюфаундленд, в северната част на Атлантическия океан.

Какви са вероятните аргументи и сюжети за изгубването на " Титан " - коментар на командира на изследователската подводница на Института по океанология във Варна инж. Илия Щирков

Почти незабавно след изгубването на сигнала стартира огромна и извънредно комплицирана интервенция по издирването на " Титан " с кораби и самолети. Претърсва се водната повърхнина от 20 000 квадратни километра - колкото територията на американския щат Масачузетс. В интервенцията се включват американската брегова защита, канадски, френски и английски специалисти.

От военноморските сили на Съединени американски щати изпращат профилирана система за повдигане на тежки обекти от рискова дълбочина. Присъединява се и френски подводен робот, кадърен да се спусне на дълбочина 6000 метра.

Часове остават до изчерпването на запасите от О2 на " Титан ", чуха още почуквания

На третия ден от изгубването на миниподводницата се появи лъч вяра за спасяването на петимата души. Екипи засякоха подводни шумове на период от 30 минути, данните към момента се проучват.

Липсата на О2 не е единственият проблем, съгласно специалистите. Плавателният съд може да е изгубил електричество, което управлява количеството О2. Ако равнището му падне това автоматизирано значи увеличение на въглероден диоксид, което може да има резултатът на анестетичен газ. На дъното на океана температурата е към 0 градуса и в случай че няма ток, то следва измръзване.

Изваждането на подводния уред " Титан " ще е не по-малко комплицирано от намирането му

КОИ СА НА БОРДА НА " ТИТАН "?

Това са английският милиардер Хеймиш Хардинг, пакистанският магнат Шахзада Давуд и сина му Сюлейман, френският боен деец и подводничар Пол-Анри Наржоле, изпълнителният шеф на " ОушънГейт " Стоктън Ръш, който е и водач на миниподводницата. Всички те трябваше да са първите хора създали пътуването до " Титаник " тази година.

58-годишният английският милиардер Хеймиш Хардинг е началник на компанията за продажба на частни самолети " Екшън авиейшън ". Той е авантюрист и обожател на рисковото, употребява всяка опция да пътува, да чупи международни върхове и да пилотира самолети. Разказва за приключенията си посредством постове в обществените мрежи. В събота разгласи, че е част от екипаж на " Титан ".

Хардинг полетя в космоса преди година като част от екипажа на суборбиталния транспортен съд " Ню шепърд " на компанията " Блу произход " на Джеф Безос. Всъщност признава, че Безос е негов наставник. Хардинг също е част от екип, който обикаля земята с най-бързия аероплан в света.

През март 2021 година се потопява с двуместен батискаф дружно с различен авантюрист Виктор Весково до най-дълбоката известна към този миг част на океана - Марианската котловина в Тихия океан. Тази задача беше най-дългата, прекарана на такава дълбочина - 4 часа и 15 минути и при най-голямо изминато разстояние - 4600 метра.

За всички тези достижения Хардинг е вписан в Книгата на върховете на Гинес. Освен в тези задачи той е взел участие и в задача за заселване на Индия още веднъж с гепарди.

Завършил е университета в Кембридж със специалностите естествени науки и инженерна химия. По настоящем живее в Дубай. Със брачната половинка си Линда той има двама синове. Единият от тях Джайлс на 12 години през 2020 година стана най-младият човек, който е бил на Южния полюс.

Французинът Пол-Анри Наржоле е някогашен подводничар, експерт по дълбоководно гмуркане и буен обожател на морската археология. Наржоле е шеф на програмата за проучвания, която е притежател на останките на " Титаник ". 77-годишният Наржоле в началото е бил офицер от френските военноморски сили, а след това се е посветил на проучване на морските дълбини. Още през 1987 година Пол-Анри Наржоле минава за първи път около останките от " Титаник " на борда на френската подводница " Нотиле ". Следват през годините десетки плавания до такава степен, разрешили да се извадят на повърхността няколкостотин предмета. Последната такава интервенция датира от лятото на 2021 година Той взе участие и в няколко акции за търсене на изчезнали кораби, както и в тази за издирването на останките през 2010 година на самолета Еърбъс A330-203, липсващ по време на полет от Рио до Париж.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА " ТИТАН "

Подводният уред " Титан " е основан и експлоатиран от основаната в Еверет, Вашингтон, компания “ОушънГейт експедишънс ”(OceanGate Expeditions). Той за първи път се потапя на 4 000 метра през декември 2018 година и за първи път на мястото, където лежат останките на " Титаник " през 2021 година

Билетът за 8-дневното странствуване, което включва гмуркане до останките коства 250 000 $.

Беше планувано батискафът да направи 18 такива гмуркания през тази година.

Батискафът е с размерите на миниван. Дълът е 6,7 м и тежи 10, 432 кг. Апаратът е планиран за петима души - капитан и четирима пасажери.
Вътрешността на подводницата е доста тясна, с размери 670 см x 280 см x 250 см и може да транспортира единствено петима души. Изискването е пасажерите да стоят седнали.
В предната част на батискафа има огромен илюминатор. От компанията настояват, че това е " най-големият прозорец на дълбоководна пилотирана подводница ".
Вътрешните стени на подводницата могат да се затоплят, поради доста ниските температури на дъното на океана. Осветлението на " Титан " се обезпечава от стенни лампи.
На миниподводницата има тоалетна. Според техническите описания на компанията-собственик, когато тя се употребява, се дърпа завеса и се пуска музика на борда.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР