Временната комисия за установяване на всички факти свързани със сключването

...
Временната комисия за установяване на всички факти свързани със сключването
Коментари Харесай

Комисията „Джемкорп” ще изслуша Петков, Николов и Бориславова

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства свързани със сключването на контракта с „ Джемкорп ” (Gemcorp) за 1 милиарда $ ще изслуша на идващото си съвещание някогашния министър председател Кирил Петков, някогашния енергиен министър Алекснадър Николов, някогашния финансов министър Асен Василев и началника на кабинета “Петков ” Лена Бориславова, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Росен Христов
Днес депутатите от краткотрайната комисия изслушаха енергийния министър в служебния кабинет Росен Христов: " Няма процедура меморандум да бъде сключван сред страна и частни компании. Този меморандум е подписан от името на България, като страна, а не от Министерство на енергетиката, тъй че при нас няма информация енергийният министър да е акредитиран за осъществяването на подобен контракт ", съобщи той пред депутатите.

„ Меморандумът включва всички браншове в енергетиката, което дава причина за достъп до информация до цялата енергетика на страната ”, съобщи още енергийният министър.

„ В последна сметка меморандумът беше преустановен от моя страна, преди този момент договорът не е бил завършен. От „ Джемкорп ” обявиха, че нямат никакви искания, тъй че договорът е сполучливо преустановен ”, добави още служебният енергиен министър Росен Христов. Той посочи, че към момента се събира нужната информация, ревизират се и заплащания към възможни сдружения, упоменати в меморандума.
Теменужка Петкова
По време на съвещанието на краткотрайната комисия Росен Христов и депутатът от Политическа партия Венко Сабрутев влязоха в дебат по отношение на определението за положително и неприятно ръководство.

„ Служебният кабинет организира неприятно ръководство. Цялата страна е осведомена с контракта, а към момента няма позиция по отношение на него ”, попита Сабрутев.

„ За в този момент няма искания от страна на „ Джемкорп ”, нито има данни за осъществени заплащания. Членът в контракта обаче за вероятен арбитраж при пораждане на спор, е мощно стеснителен. Лошо ръководство е това, което подписва контракт от името на страната, а не през Министерството на енергетиката ”, акцентира Христов.

По време на чуването служебният енергиен министър изясни, че няма информация на каква база се е решило да се реализира активност тъкмо с компанията „ Джемкорп ”.

„ От кореспонденцията прави усещане, че диалог за предотвратяването на доставка на газ от Газпром се водят доста преди рецесията с Украйна, т.е. няма потребност от медиатори. Има доста по-известни компании обаче, които се занимават с доставка на газ, които би трябвало да бъдат поканени за диалог и възможното подписване на меморандум с тях ”, изясни още енергийният министър.

Теменужка Петкова, някогашният енергиен министър и народен представител от ГЕРБ, посочи, че отвод от арбитраж не може да бъде обезпечен и затова искания от страна на компанията могат да се появят отсега нататък. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР