Време е ЕС да стане глобална военна сила – а

...
Време е ЕС да стане глобална военна сила – а
Коментари Харесай

Доклад зове Байдън да настоява ЕС да бъде военна сила

Време е Европейски Съюз да стане световна военна мощ – а за Съединени американски щати да престанат да възпират европейските упоритости в областта на защитата.
Това е съгласно нов отчет на Центъра за американски напредък, мозъчен концерн във Вашингтон, който е тясно обвързван с администрацията на Байдън,.
Докладът, получен от „ Политико ”, преди разгласяването му в сряда, прикани президентът да насърчи Европейски Съюз да създаде мощни военни качества и го приканва да се откаже от десетилетия на опълчване на интеграция на защитата на Европейски Съюз от предходните водачи на Съединени американски щати, под прикритието за попречване на разточително повтаряне с НАТО - което остава ортодоксално мислене за множеството американски военни командири и даже за доста държавни управления на Европейски Съюз.
Докладът, оповестен единствено 10 дни преди Байдън да направи първото си пътешестване в чужбина като президент за срещите на върха на Г-7 и НАТО, приканва Вашингтон да тласка европейските съдружници да харчат повече за своите военни, да реализират задачите на НАТО от 2 % от Брутният вътрешен продукт , като в същото време пречат на Европейски Съюз да преследва начинания, които биха икономисали пари и подобрили готовността за битка. Вместо това се споделя, че НАТО е оставена да координира „ комбинация “ от национални сили.
„ Зависимостта на Европа от Съединените щати за нейната сигурност значи, че Съединени американски щати имат фактическо несъгласие върху посоката на европейската защита “, се споделя в отчета, написан от Макс Бергман, Джеймс Ламънд и Сиена Чикарели. „ От 90-те години на предишния век Съединените щати нормално употребяват ефикасното си право на несъгласие, с цел да блокират отбранителните упоритости на Европейския съюз.
„ Това постоянно води до неуместна обстановка, при която Вашингтон мощно упорства, само че по-късно мощно възразява, когато европейският политически съюз - Европейският съюз - се пробва да отговори на апела “, не престават те, добавяйки: „ Този политически метод е огромна стратегическа неточност - такава, която отслаби военно НАТО, докара до напрежение в трансатлантическия алианс и способства за относителния спад в световното въздействие на Европа. "
Заключенията на отчета сигурно ще провокират яростна съпротива от страна на някои политически водачи, дипломати от НАТО и униформени военни командири, които имат вяра, че страните от Европейски Съюз всъщност нямат способността да се пазят и че Брюксел, който към този момент се бори да създаде обща външна политика, в никакъв случай не би могъл да работи като сплотена военна мощ.
Противниците на военната интеграция в Европейски Съюз от дълго време предизвестяват, че всяко повтаряне на качествата на НАТО, изключително в региона на „ командването и контрола “, ще извлече витално нужните запаси от алианса и ще служи единствено в интерес на съперниците, в това число Русия.
Въпреки това водачите на Европейски Съюз, в това число френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел, от дълго време поддържат концепцията за - най-малко като амбициозна цел за възстановяване на военната съгласуваност и съдействие в Брюксел.
Не е подготвен за борба
Между критиците и последователите на военната интеграция в Европейски Съюз има общо мнение, че националните въоръжени сили в Европа не са задоволително развити - изключително в Германия, най-богатият и политически най-могъщият член на Европейски Съюз.
По този въпрос създателите на новия отчет елементарно се съгласяват. „ Днес огромна част от европейския боен хардуер е в шокиращо положение “, пишат те. „ Европейските сили не са подготвени да се бият с оборудването, което имат, а оборудването, което имат, не е задоволително положително. “
Но създателите също упорстват, че Съединени американски щати би трябвало да одобряват своята част от виновността. „ Това е европейски неуспех “, пишат те. „ Но Вашингтон изигра сериозна, въпреки и недооценена роля, за ускоряването на този неуспех. “ И те показват щадящия напън за - нещо, което Доналд Тръмп направи по-силно и по-агресивно от своите прародители - като главен фактор за неверния резултат.
„ В продължение на повече от две десетилетия както републиканската, по този начин и демократичната администрации пламенно притискат европейските столици да поддържат националните си сили в поддръжка на НАТО “, пишат те. „ Но този фокус върху равнищата на националните разноски за защита, въплътен от уговорката на държавите-членки на НАТО през 2014 година да изразходват два % от своя Брутният вътрешен продукт за защита, просто не работи. Днес европейската защита остава анемична, макар забележимото нарастване на разноските. "
Докладът евентуално ще притегли внимание, частично тъй като Центърът за американски напредък стана прочут като подготвителна площадка за чиновници от администрацията на Байдън, като десетки ученици на мозъчния концерн към този момент са на позиции в Белия дом, Държавния департамент, Пентагона и други държавни организации.
Бившият президент и основен изпълнителен шеф на мозъчния концерн, Неера Танден, неотдавна се причисли към Белия дом като старши консултант на Байдън, роля, която може да я направи даже по-мощна от шеф на бюджета, постът, за който тя в началото беше номинирана, само че се отдръпна, когато стана ясно е, че не може да завоюва удостоверение от Сената.
Дали отчетът ще убеди Байдън, приет последовател на НАТО, да промени своето мислене, следва да разберем.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упорства, че съдружниците са постигнали добър прогрес към задачата от 2 % и това укрепи НАТО в процеса.
Запитан на конференция във вторник по отношение на тъжби, в това число от Франция, че увеличените разноски на НАТО изчерпват запаси от отбранителните стратегии на Европейски Съюз, Столтенберг сподели, че НАТО е точното място за общи разноски за военни начинания.
„ НАТО е крайъгълният камък за сигурност и защита за всички съдружници в НАТО, а разноските дружно са мултипликатор на сили, това е ефикасен метод за харчене и също по този начин изпраща доста ясно обръщение към нашето лично население и към всички евентуални съперници “, сподели той. „ И тогава, несъмнено, разноските дружно са метод за вложение във връзката сред Европа и Северна Америка. “
Грешка при повтаряне
Пенсионираният военачалник Филип Брийдлав, някогашен висш командващ на силите на НАТО за Европа, съобщи, че остава сигурен, че всяко повтаряне на качествата на Европейски Съюз и НАТО би било груба неточност.
„ Ако тези страни, които също са в НАТО, желаят да харчат за своята защита, аз виждам това като нещо положително, тъй като всичко, което ще бъде от изгода за Европейски Съюз, ще бъде от изгода и за НАТО “, сподели Брийдлав в изявление във вторник. „ Но има голяма забележка и това е нещо, което споделяме от дълго време, всички, от генералния секретар до всички останали: Не бива да влагаме в дублиращи се благоприятни условия. “
Брийдлав сподели, че и на Африканския рог от дълго време са потвърдили, че алиансът може да работи дейно, без Европейски Съюз да възпроизвежда съществуващите функционалности. И сподели, че НАТО има прекалено много незабавни потребности - в това число спомагателни хеликоптери и самолети с неподвижно крило, датчици за подкрепяне на откриването и противодействието на балистични ракети и изключително възстановяване на готовността на войските - това би трябвало да бъде фокусът на новите разноски.
„ Има прекалено много потребности от подготвеност, потребности от благоприятни условия и потребности от потенциал, които би трябвало да бъдат задоволени преди всичко “, сподели Брийдлав. „ Това, което не е нужно да вършим, е да влагаме пари в непотребни дублиращи се благоприятни условия. “
Въпреки че отчетът приканва Съединени американски щати да се откажат от мантрата си за повтаряне, той също по този начин приканва Европейски Съюз да заобикаля припокриване и твърди, че Брюксел би трябвало да очертае своя най-хубав път към преобразяване във военна мощ, в това число евентуално да сътвори свои лични въоръжени сили, което се споделя в отчета може да отнеме десетилетия.
„ От Европейски Съюз зависи да дефинира конструкция, която най-вече му подхожда “, се споделя в отчета. „ Но Съединени американски щати би трябвало да заявят ясно своята поддръжка за Европейски Съюз да се концентрира върху създаването и придобиването на нови качества, които могат да дадат опция на Европа да работи без присъединяване на американската войска. Европа не би трябвало просто да дублира качествата, които към този момент съществуват в НАТО, а да сътвори свои лични съществени качества, които допълват Съединени американски щати, давайки опция на Европа да служи като равносилен сътрудник в алианса. "
 НАТО разисква на 1 юни Украйна, Беларус и Афганистан НАТО разисква на 1 юни Украйна, Беларус и Афганистан
Министрите на външните работи и защитата на НАТО ще обсъдят обстановката в Украйна и Беларус на съвещание на 1 юни, както и подготовката...
Бергман, водещият създател на отчета, съобщи в изявление, че американските политици и командири би трябвало да бъдат отворени за разбиране на нов метод.
„ Трябва да излезем от мисленето, че Европейски Съюз ще бъде затруднение за нас “, сподели Бергман. „ Има някакъв автоматизиран негативизъм по отношение на евентуалното присъединяване на Европейски Съюз, вместо да се преглежда по евентуално позитивен метод. “ Той сподели, че актуалният метод предизвиква ненужните съкращения измежду страните от Европейски Съюз.
„ Загубите и дублирането са в сегашната система, където всеки би трябвало да има своя лична войска с цялостен набор. Това евентуално не е най-хубавото потребление на военните за Европейски Съюз или НАТО “, сподели той. „ Твърде постоянно опълчването на защитата на Европейски Съюз е доста теоретично и не се основава на практиките на Европейски Съюз да се включи в защитата по реален метод.
„ Едно нещо би било, в случай че можете да се потвърди, че НАТО, както е структурирано сега, работи изцяло и се грижи за европейската защита, само че не е по този начин “, добави Бергман. „ Само напън и крещене на държавите-членки да харчат повече за защита... това просто не е рецепта за мощна Европа или сполучлив трансатлантически съюз. “
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР