Връзката между газовите мрежи на България и Гърция няма да

...
Връзката между газовите мрежи на България и Гърция няма да
Коментари Харесай

Ново отлагане на газовата връзка с Гърция. Сега за юли 2022 г.

Връзката сред газовите мрежи на България и Гърция няма да е подготвена и до края на 2021 година, както гръмко твърдяха някогашният министър председател Бойко Борисов и някогашният енергиен министър Теменужка Петкова. Това стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в сряда, по време на разискването на повишаването на природния газ от юни.

" Ние дадохме единодушие по настояването, което постъпи от компанията " Ай Си Джи Би " за удължение периода за въвеждане в употреба на интерконектора Комотини - Стара Загора за 30 юни 2022 година Фактически това е обозримият интервал, през който ще би трябвало да бъде употребена връзката НеаМисембрия - Сидерокастро - Кулата за различни доставки. А това, че те са безусловно нужни за България, това е тъй като посредством тях, в микса, може да се въздейства по позитивен за потребителите метод по отношение на цената на природния газ ", разяснява Иванов.

Газовата връзка, чиято реализация се бави от повече от 10 години, последно бе отсрочена предходната година поради пандемията от Covid-19, която наруши графика за градежа, както и поради проблеми с пробиването на трасето на газопровода под бент. " Студен бунар " и р. Марица. Управляващите от ГЕРБ твърдяха, че интерконекторът ще е подготвен до края на 2020 година, въпреки срокът със строителя на трасето – гръцката " Авакс ", да бе за април 2021 година В коронакризата бе решено да се удължи договорът с компанията до края на 2021 година, което наложи газовият снабдител " Булгаргаз " да внася през връзката Кулата-Сидирокастро контрактуваните с Азербайджат 1 милиарда куб. м газ от края на 2020 година

От компанията " Ай Си Джи Би ", която е оператор на бъдещото трасе, обясниха пред Mediapool, че новият период е обвързван с нуждата от осъществяване на проби за въвеждане в употреба на газопровода с действителни количества природен газ.

Новото отсрочване на въвеждането в употреба на връзката Стара Загора-Комотини ще наложи " Булгаргаз " да резервира още веднъж потенциал по трасето Кулата-Сидирокастро, защото в този момент има контрактуван достъп до края на септември 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР