Връщане към онлайн обучение след навлизането на Омикрон в България

...
Връщане към онлайн обучение след навлизането на Омикрон в България
Коментари Харесай

Дърпаме ли дявола за опашката?

Връщане към онлайн образование след навлизането на Омикрон в България е все по-вероятно. За това дават индикации от ден на ден учебни заведения, където има растеж на заболеваемостта измежду учениците.

„ Към момента нямаме инструкции за прекосяване към онлайн образование. Критериите по кое време да стане това са динамични и преносими “, сподели шефът на 51-во СУ " Елисавета Багряна " Асен Александров. По думите му през почивните дни 7 паралелки от учебното заведение му са били карантинирани, откакто 7 възпитаници са дали позитивни проби. Досега приблизително в карантина са излизали по една-две паралелки от учебното заведение.  Александров уточни, че за него това е сигурен знак, че Омикрон към този момент е в България във всички сфери на обществото.

Ако темпото на болест се резервира, може да се приказва за последователно минаване към онлайн образование като до последно в клас ще останат най-малките от начален стадий. Александров уточни, че към този момент има идеи  и за 50 % ротационен принцип. Най-трудно би било, в случай че се разболеят 1/3 от учителите, което ще затрудни извънредно присъственото образование.

„ Има един преподавател в нашето учебно заведение, болен през уикенда. При нас от 7-те възпитаници с позитивен тест, в началото дадоха негативни проби във вторник, а в събота са били положителни. Би могло тестванията да се вършат и у дома от родителите, биха били по-прецизни “, сподели Асен Александров, само че също изрази подозрение в точността на тестванията, които може още да не регистрират Омикрон.

Диян Стаматов, ръководител на работодателите на заетите в областта на образованието и шеф на 119 СУ в София обичайно е доста деен във Facebook. Този път той зае позиция за всеобщо имунизиране на учениците.

Според него, нужните ограничения, с цел да няма нов учебен локдаун, са тестване два пъти седмично на всички възпитаници, носене на маски от висок клас от вида FFP2 от възпитаници, учители и всички работещи в учебните заведения и използване на наказания при неспазване на тези правила. Санкциите да се ползват в това число за погрешно носене на маските и махането им в коридорите, предлага Стаматов. Наказанията, които той засяга, включват даже премахване от учебно заведение.

„ Ваксинация! Знам, че последното ще взриви доста мисли, само че би трябвало да излезем от този обаян кръг “, написа Стаматов.

След коледната почивка в клас се върнаха 88 % от учениците в клас.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР