Връщане и актуализиране на статута на паметници на културата на

...
Връщане и актуализиране на статута на паметници на културата на
Коментари Харесай

Фандъкова поиска да се върне статута на паметници на културата на 8 исторически сгради

Връщане и актуализиране на статута на монументи на културата на 8 исторически здания изиска кмета на София Йорданка Фандъкова от министъра на културата Атанас Атанасов, осведомят от Столичната община. На работната среща участваха още основният проектант на София арх. Здравко Здравков и зам.-министърът на културата арх. Бойко Кадинов. Министър Атанасов и кметът Фандъкова се уговориха да бъде направена единна позиция на двете институции за промени в Закона за културното завещание, с които да се основат по-ясни правила за налагане на насилствената мярка „ законна ипотека “ на сгради-паметници, които не се поддържат от притежателите им.

До момента кметът Фандъкова е изпратила претенции за връщане на статута на недвижима културна полезност на някогашната къща на арх. Янаки Шамарджиев, ситуирана на бул. „ Цариградско шосе " №37, постройка на наследници на Тодор Хаджипетров, ул. „ Шести септември " №49, постройка на ген. Андреев на ул. „ Кузман Шапкарев “ №3, постройка на ул. „ Стара планина “ №9, постройка на Георги Аврамов на ул. „ Искър “ № 18.

Освен това Столична община упорства статутът на къщата на Гешов на бул. „ Патриарх Евтимий “ №7 да бъде обновен за историческа недвижима културна полезност с категория „ национално значение “. Столична община завоюва делото против притежателя за разработване на нов организационен проект. С него ще отпадне предвиждането на парцела „ за хотел “ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, утвърдено през 2004 година Актуализирането на статута е идната стъпка за опазване и възобновяване на къщата на Гешов.

За опазване на къщата на ул. „ Ангел Кънчев “ №3 Столична община е поискала от Националния институт за запазване на недвижимото културно завещание да одобри режими на отбрана.

Още през 2018 година Столична община предложи на НИНКН да даде статут на постройката на ул. „ Хан Крум “ №30, която е в присъщия за началото на 20 век неокласицизъм.

На срещата бяха разисквани опциите за надграждане на стратегия „ Културно завещание “ на Столична община във етапа на осъществяване на консервационните и реставрационни действия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР