На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна

...
На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна
Коментари Харесай

На втория ден от Великден: Литийно шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна от рано сутринта се стичат в Бачковския манастир, с цел да вземат участие в обичайното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Тя се изнася от манастира и на ръце се носи от богомолците до мястото, където е била открита. Това е най-старото непокътнато и до през днешния ден у нас литийно шествие. Вярва се, че през днешния ден силата ни иконата е най-голямата.

" Тази година празникът протича изключително тържествено. Защото означаваме освен Възкресение Христово, само че и Гергьовден. Литийното шествие ще стартира в 8;30 часа, когато всички вярващи ще се насочат към местността " Клувията " ", съобщи в ефира на " Здравей, България " съобщи иродякон Евтимий.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността „ Клувията ” пешком, носейки на ръце лика на Божията майка по дългия и стръмен път. Чудотворната икона е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира. Вярва се, че силата ѝ е най-голямата през днешния ден - на втория ден от Възкресението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР