Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16.

...
Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16.
Коментари Харесай

Министър Стоянов с първо интервю, какво каза за самолетите F-16

Враг съм на безхаберието в българската войска, не на F-16 . Това сподели в предаването „ Лице в лице “ в първото си изявление служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Има подписан контракт за 8 F-16 . Ако не вземем втората осмица, няма да имаме дори състав на ескадрила “, добави той.

По думите му армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 милиарда, с цел да бъде осъвременена.

„ Нашите съседи интензивно се въоръжават, ние изоставаме в този развой. Затова и моят приоритет е рационализация на българската войска. Затова смятам, че е належащо тези средства да бъдат дадени “, сподели Стоянов.

В момента българската войска има нужния персонален състав и техниката, която е обезпечена от политическия ни хайлайф, добави министърът.

По думите му обаче тази техника е морално остаряла.

„ Тя е от 80-те години, дори някъде по-стара, и сред нас и нашите съдружници има софтуерна бездна. Това е голяма бездна, бих споделил. Тази бездна по един или различен метод би трябвало да бъде запълнена. Не може да се чака тя да бъде запълнена единствено със съюзни задължения ", сподели още той. 

Офертата за новите 8 самолета F-16 е един извънредно комплициран документ , обемен и би трябвало доста деликатно да бъде прегледан и прецизиран, изясни Димитър Стоянов.

„ Такъв обзор на тази оферта беше изработен от предходното държавно управление взаимно с Военновъздушни сили. Това, което ни следва на нас, е да подготвим план за капиталов разход, който би трябвало да бъде признат от Министерски съвет, с решение на Министерски съвет, след което би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание след конституирането му. Там също да бъде гласуван. И продължаваме нататък с предложение за контракт, което би трябвало да мине по същия път - през Министерски съвет и по-късно през Народното събрание. Това е процесът, който би трябвало да бъде извървян и няма по какъв начин да бъде да бъде пропуснат. Затова и отчитайки по кое време са изборите, по кое време може да бъде конституирано Народното събрание, по кое време ще бъдат основани комисиите, предложих да бъде удължена офертата до 15 декември 2022 година “, означи министърът.

Той добави, че чака до края на тази и другата седмица първоначално да бъдат подготвени с плана за капиталов разход, който да чака решение на Министерски съвет. По думите му става въпрос за 1,3 милиарда $.

Изтребителната ни авиация и в извънредно тежко състояние, сподели Димитър Стоянов.

„ Остатъчният запас разрешава водене на минимална летателна подготовка до лятото на 2023 година, след което ние няма да разполагаме с изтребителна авиация “, означи министърът.

Той добави, че е имал среща в полското посолство и е изискал да ни бъдат предоставени 6 мотора за МиГ-овете, за сметка на други наши 6, които би трябвало да бъдат ремонтирани. Има и покана за посещаване в Полша, само че към момента не е взел решение.

Относно допуснатите 10 млн. $ загуби от лихви при договорката за първите изтребители F-16, министърът изясни, че през август 2019 година са преведени 1,2 милиарда $ в поверителен фонд за F-16.

„ Това са средства, които стоят в този фонд и се черпят само единствено с позволение на българската страна, когато нещо бъде изпълнено по контракта. Но сме изпуснали един различен значим инструмент - в случай че тези пари с тристранен контракт сред Министерство на защитата, доверителния фонд и Федералната банка на щатите, бяха трансферирани във Федералната банка от банкова сметка, те щяха да ни носят избрани дивиденти. Това е направено от Министерството на защитата. И министър Каракачанов, и министър Панайотов, и министър Янев и идващият министър Заков са работили в тази посока, има направени разбори от Българска народна банка, импортирано е в Народното събрание. За страдание, не е влезнало в дневния ред на Народното събрание и не е гласувано. Това е интернационален контракт, още повече, че в Закона за бюджета е записано, че би трябвало да бъде гласуван този трансфер, като интернационален контракт. Не е направено, не знам какви са аргументите “, изясни Димитър Стоянов.

По отношение на позицията на България за военната помощ на Украйна и чака ли се смяна в идващите месеци, министърът съобщи, че има решение на Народното събрание.

„ В решението на Народното събрание ясно е написано, че се оказва военна помощ. Министерството на защитата с неговите сдружения, които имат ремонтни качества, са подготвени и при поръчка за оказване на военно-техническа помощ – да, подготвени сме да ремонтираме каквато и да е техника “.

Според него тежко въоръжение не би трябвало да бъде излъчено от българската войска.

„ Ние нямаме задоволително, с цел да подсигуряваме националната си сигурност, въпреки и в съюзен формат, с цел да бъде предоставено това оръжие на Украйна. Говоря за самолетите МиГ- 29, за които се чуха много мощни приказки в това направление, Су-25 или зенитно-ракетни комплекси. Ако това бъде направено, по какъв начин въоръжените ни сили ще си обезпечат въздушния суверенитет на страната. Надявам се, че аз няма да бъда този министър, който ще направи това нещо.

Относно кадровите рокади Димитър Стоянов съобщи, че от Министерството на защитата няма освободен нито един човек.

„ Нито един човек не съм освободил и нямам такова желание. Вчера го обявиха и прибавих, че това може да се случи само при потвърдени злоупотреби. Ако има злоупотреби, няма да се поколебая “, сподели той.

Според него, в случай че министър Демерджиев е сменил някой, най-вероятно има основателни причини да го направи.

Стоянов изясни, че при назначението на неговите заместници Теодора Генчовска и Катерина Граматикова се е управлявал само от правилото на експертност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР