Впечатлява невежеството на министъра на енергетиката Александър Николов, който преди

...
Впечатлява невежеството на министъра на енергетиката Александър Николов, който преди
Коментари Харесай

Румен Петков: Впечатлява невежеството на Александър Николов

Впечатлява незнанието на министъра на енергетиката Александър Николов, който преди няколко дни изясни, че можем да сме спокойни за газовите доставки, защото към този момент се водят диалози с контрагенти по полутечен газ и съответно Египет и Либия. Това разяснява пред медиите ръководителят на АБВ Румен Петков, който още веднъж подчертава върху неспособността на държавното ръководство да даде гаранция за енергийната сигурност на България. Той изясни, че горното изказване е лишено от смисъл, защото Либия не създава полутечен газ.

„ Либия има газопровод и аз съм водил диалози с представители на либийската страна за достъп на България до газопровода, който свързва Либия с Италия и се надявам, че ще стигнем до решения, които ще ни подсигуряват достъп до този газ “.

Той напомни казаното от министър Николов на 23 март - че не е застрашена доставката, има финансов контрагент, който може да извърши транзакцията в рубли и посочи, че след това министър Николов беше безапелационен, че когато се договаря за газа от името на целия Европейски Съюз, ще плащаме в евро. „ Ако министър председателят каже – за пръв път станахме за смях по едно и също време в Европа и в Русия, ще бъде безусловно прав “, разяснява ръководителят на АБВ.

Петков още веднъж акцентира, че най-хубавото решение за България е започването на незабавни договаряния с „ Газпром Експорт “ и акцентира несъстоятелността на изказванието, че в случай че договаря Европейската комисия, огромните контрактувани размери на газа ще понижат цената. Той напомни, че страната ни досега употребява най-евтиния газ в Европа, без значение от скромните количества. А независими договаряния с „ Газпром Експорт “ водят редица страни членки на Европейски Съюз, сподели Петков.

„ И с декларацията, че ние няма да преговаряме, а чакаме Европейската комисия да договаря, министър-председателят споделя или „ аз и моят екип сме некадърни да водим договарянията и да защитим нашия интерес “, или „ нашият интерес не е българският интерес. Отказът да подсигуряваме най-хубави условия е национално изменничество “.

Румен Петков още веднъж акцентира, че страната ни от 1 юли ще бъде подложена на тежки финансови наказания от азерска страна поради неизграденото към момента газово трасе Комотини-Стара Загора и заяви още, че Политическа партия АБВ насочи въпрос по ЗДОИ към енергийното министерство и вицепремиера Асен Василев с въпрос наложени ли са от 1 януари договорните наказания към изпълнителя на газопровода, гръцката компания АВАКС, поради неспазените периоди по построяването на Комотини-Стара Загора, в случай че са наложени, изплащат ли се, в случай че не са – за какво? По контракт за всеки ден забавяне изпълнителят дължи по 90 000 евро. Следващ въпрос в писмото е какъв брой коли компанията АВАКС е предоставила на български институции и на кои тъкмо. Пита се и коя е точката за доставка на азерски газ от 1 юли.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР