Войник в униформа прегръща жена през кръста, нейният гръб е

...
Войник в униформа прегръща жена през кръста, нейният гръб е
Коментари Харесай

Целувката, която „продължава“ вече 74 години

Войник в униформа прегръща жена през кръста, нейният тил е закривен обратно, а устните им се са слели като че ли във безконечна битка. „ “ е заглавието на фотографията, направена на 14 август 1945 година в низък Манхатън. Неин създател е известният фотожурналист на списание „ Life “ Алфред Айзенщат, а на фотографията виждаме двойка в сантиментална и буйна прегръдка, случила се тъкмо след излизането на новината, че Втората международна война е завършила. Или най-малко по този начин гласи историята…

Каква обаче е подробната история зад една от най-популярните фотоси на предишния век?

През последните 74 години експерти по различаване на лица, антрополози и фотографи, даже психиатри, се пробват да разпознават самоличността на участниците в фотографията. В духа на слуховете за съветската принцеса Анастасия, мнозина са твърдели през годините, че те са сниманите лица от Айзенщат.

Според спомените на фотографа, морякът е бил толкоз вдъхновен, че е тръгнал да целува всяко момиче на улицата. Той търпеливо го е изчакал да се приближи до дамата, облечена напълно в бяло. Резултатът е явен.

В последните месеци умря Джордж Мендоса, за който се счита, че е мъжът на фотографията. В книга оповестена през 2012 година, се твърди, че благодарение на лицево различаване и разбор, точно Мендоса е мъжът на фотографията. Самият той по-късно признава, че анатомичните данни на мъжа съответстват с неговите. И съумява да убеди съвсем всички като се изключи една дребна група – редакторите на списание Life.

В края на 80-те години Мендоса съди списанието, откакто то афишира, че продава фотографията за сумата от 1 600 длр. По-късно, поради сложната битка с такава огромна институция, Мендоса отдръпва настояванията си.

Към групата на скептиците се причисляват и двама специалисти, които настояват, че показанията на Мендоса не съответстват с техните лични изследвания. Базирайки се на светлината на фотографията, те са открили, че фотографията е направена в 6 часа следобяд. Мендоса пък твърди, че се е намирал на Таймс скуеър в ранния следобяд откакто е гледал филм.

Сред другите съперници на изказванията на Мендоса е и лицев специалист, който изследва в детайли мускулатурата на мъжа от фотографията.

Колкото до дамата на фотографията, Мендоса споделя, че това здравната сестра Грета Фридман. Всъщност лицето Грета Фридман е била дентален помощник. Но историята става още по-объркана, когато през 80-те години здравната сестра Едит Шейн написа на Айзенщат, че тя е дамата на фотографията. Тези изказвания обаче пораждат съществени подозрения, поради несъвпаденията в растежа.

 Nurse In Famous WWII Photograph Visits Veterans In San Francisco
Едит Шейн, Getty Images

Трима откривателите също по този начин оспорват и времето на взимане на фотографията. Според заглавието в списание Time, това се случва откакто президентът Труман афишира края на войната в 7 часа и 3 минути вечерта. Но в случай че се има вяра на изследванията на фотографите, в случай че фотографията е направена в 6 часа, то това се случва преди оповестяването на края на войната.

Моментът също по този начин не е бил толкоз неповторим, споделят някои. Двамата души на фотографията, са били едни от многото, попаднали в сладостта на целувките. Очевидец споделя, че целувката е била нормален „ привет “ по случай деня на успеха. Освен това в същата публикация, списанието разгласява редица фотоси, показващи разнообразни замени на любезности. Дори самият Айзенщат е бил хваната да се целува на улицата.

Глория Бълард, която участва във фона на фотосите от оня ден споделя, че денят е приличал на колежанско празненство. „ Загубих си копчетата за ръкавелите, ръкавите ми се скъсаха от толкоз прегръщане и целуване “, споделя тя в изявление за The New York Times през 2010 година „ Целувах се най-малко дузина пъти. “

„ Всички пиехме и викахме до небесата. Видях тази здравна сестра. Бях пиян няколко напитки и всичко се случи инстинктивно, допускам. Просто я сграбчих. “ споделя той през CNN през 2015 година И в случай че през днешния ден, в подтекста на 2019 година, да сграбчиш някого поражда по-скоро отрицателни асоциации (примерите за това са много), не по този начин са стояли нещата преди 74 години. Към момента обаче, макар съперниците на тези изказвания, версията, че Мендоса е мъжът от фотографията е най-устойчива.

Независимо от всичко, след гибелта на Мендоса при започване на годината редица деятели трансформираха ракурса, от който е гледана фотографията. За мнозина тя към този момент съставлява въплъщение на идеята, против която се бори придвижването #MeToo. Други пък видяха в нея лакмус за културната смяна, откакто в Instagram беше оповестена фотография на моряк, който целува своя брачен партньор.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР