Войната в Украйна за съжаление идва в момента, когато започнахме

...
Войната в Украйна за съжаление идва в момента, когато започнахме
Коментари Харесай

Караджов с нови разкрития за Хемус. Ето кога ще е готова

Войната в Украйна за жалост идва сега, когато започнахме да излизаме от рецесията с коронавирус, тя доналя инфлация в системата на стопанската система. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството.

Войната спря редица доставки на материали и първични материали, това в строителния бранш се отрази може би най-драматично, уточни той.

Над 40% е нарастването в цената на желязото, битумът, който използваме - 60%, всички строителни материали, добави Караджов. Минимум 25% сме изгубили, счита той.

Единственият метод да спасим паритета на лв., е да продължим да влагаме в инфраструктура, изясни министърът.

В период не повече от месец би трябвало да се внесе решение в Народно събрание на забавените планове поради ин хаус процедури, безапелационен е Караджов.Час по-скоро би трябвало да влагаме всички левове в инфраструктурни планове, които в никакъв случай повече няма да са толкоз евтини, все по-скъпо ще става, изясни министърът.

Трябва да бъде развързан този възел с Автомагистрала " Хемус ". Най-вероятно за 7,8, 9-ти ЛОТ би трябвало да бъде разгласен обособен конкурс според Закон за обществените поръчки и да победи най-хубавата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има съответни чертежи, са извънредно значими, изясни Караджов. Цялата автомагистрала може да стане до 2027 година, няма да има никакво закъснение, безапелационен е той.

" Хемус ", изобщо ин хаус-ите са едно минно поле. Заобиколени са публичните поръчки и без конкурс са предоставени едни 4 милиарда работа. Сега аз и сътрудниците ми се опитваме доста деликатно да се движим по това минно поле. Ето за какво доста деликатно изследваме рисковете, добави Караджов.Регионалният министър разяснява и проблемите със строителството на Автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле.

Драма огромна е там. Ние имаме един път екооценка, имаме настоящ Оценка на въздействието върху околната среда и определени реализатори за строителство и контрол. И в този момент седим и беседваме с едни работни групи по така наречен Бернска спогодба, която има целесъобразен темперамент. Така че, в случай че екологията ни позволи, всичко може да стартира на следващия ден.

Строителството да стартира в този момент е и най-хубавият вид от икономическа позиция, защото офертите са на старите цени, добави Караджов.

Вицепремиерът разяснява и тематиката има ли напрежение в ръководещата коалиция. Според него, по-истинската политика е когато има разногласия и различия.

Правителството в последна сметка обаче, взема прагматични решения отвън партийните пристрастия. Ползата е за народа, безапелационен е Гроздан Караджов.

Над 2,5 милиарда лева са в бюджета на министерството, отвън тях са средствата по Плана за възобновяване и развиване, най-вероятно приказваме за подсилен бюджет, добави районният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР