Войната в Украйна стана причина и държавите от Югоизточна Европа

...
Войната в Украйна стана причина и държавите от Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Прави ли терминалът в Гърция региона независим от руския газ

Войната в Украйна стана причина и страните от Югоизточна Европа да реализират бърз прогрес по тематики, които отсрочват с години, само че ще им подсигурят самостоятелност от рускя газ. Съвместната енергийна политика включва Гърция, България, Северна Македония и Сърбия и до година и половина ще даде на тези страни задоволително други възможности на съветския газ, разяснява през днешния ден немският в. „ Ханделсблат “.

Вчера в Александруполис министър председателите на България, Гърция, Северна Македония и Сърбия, както и президентът на европейския съвет Шарл Мишел дадоха формален старт на градежа на терминал за полутечен газ.

Терминалът се строи от компанията „ Газтрейд “. 18 километра югозападно от пристанището ще се намира плаваща платформа с регазифициране и запазване. За задачата корабостроителят Петер Ливанос, която е акционер в „ Газтрейд “, преоборудва един от танкерите си в пристанището на Сингапур.

Другите акционери в „ Газтрейд “ са гръцката група „ Copelouzos “, гръцкият газов снабдител „ Depa “, преносителят „ Desfa “ и държавната българска компания „ Булгартрансгаз “. Северномакедонската компания „ НЕР “ също договаря за влизане с акции.

Първите проекти за градеж на този терминал са още от 2009 година. Той обаче по този начин и не потегля в продължение на 12 години.

В последна сметка полагането на тръбите стартира през 2019-а, само че след това още веднъж се забавя – поради Коронавирус рецесията, съгласно тогавашната министърка на енергетиката Теменужка Петкова.

От началото на гази година планът се извършва и в началото трябваше да е подготвен до края на април, само че е поискано удължение на периода до края на годината. Положени са 50 км тръби от трасето от 187 км. 90 км тръби пък към този момент са заварени. Предстои обаче стартирането на тръбата под р. Марица и язовир „ Студена “.

Европейски Съюз финансира плана със 166,7 милиона евро. Плаващият терминал ще бъде обвързван с подводен газопровод с гръцката газопреносна мрежа и оттова ще може да отива и в прилежащите страни.

Най-важната връзка е права от 187 километра сред Комотини и Стара Загора. Цената й е 240 милиона евро и те към този момент са обезпечени от Европейски Съюз, Гърция и България. С нея България получава връзка освен с терминала за полутечен газ, само че и с южния газов кулоар, който придвижва газ от Азербайджан през Грузия, Турция и Гърция към Италия.

Освен това от февруари България и Сърбия строят благодарение на Европейски Съюз и заем на Европейската капиталова банка газопровод сред двете страни. Така Сърбия също ще получи връзка с терминала в Александруполис. Атина и Скопие пък са подписали контракт предходната година за градежа на газопровод от 123 км, който ще свърже македонците с гръцката газопреносна система.

Капацитетът на терминала в първата му фаза е 6,1 милиарда кубични метра годишно. „ Газтрейд “ възнамерява към този момент и втори терминал. С него пък ще е допустимо газ да се доставя до Молдова и Украйна.

Регулаторните органи в Гърция към този момент са дали позволение за градежа му. Двата терминала общо ще имат годишен потенциал от 11,6 милиарда кубични метра газ. Гърция използва годишно 6 милиарда кубични метра, а България и Сърбия по към 3,5 милиарда кубични метра всяка.

Гърция от дълго време възнамерява инфраструктура за полутечен газ и към този момент са планувани още терминали в Солун, Коринт и Волос.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР