Войната в Украйна се очаква да причини "най-големия ценови шок

...
Войната в Украйна се очаква да причини "най-големия ценови шок
Коментари Харесай

Световната банка: Войната ще причини най-големия ценови шок от 50 г.

Войната в Украйна се чака да аргументи "най-големия ценови потрес при суровините " от 70-те години на предишния век, предизвестиха от Световната банка.

В новата си прогноза от финансовата институция споделят, че нарушаванията, породени от спора, биха съдействали за огромни нараствания на цените на артикули - от природен газ до пшеница и памук.

Увеличението на цените "започва да оказва доста огромни стопански и филантропични резултати ", споделя пред BBC Питър Нейгъл, съавтор на отчета.

"Домакинствата по света усещат рецесията във връзка с разноските за живот ", споделя още той.

"Особено обезпокоени сме във връзка с най-бедните семейства, защото те отделят максимален дял от приходите си за храна и енергийни артикули, тъй че те са изключително уязвими на това нарастване на цените, " добавя старши икономистът в Световната банка.

Цените на енергийните артикули се чака да набъбнат с над 50%, увеличавайки разноските на семействата и фирмите, съгласно Световната банка.

Най-голямото нарастване ще е на цената на природния газ в Европа. Цените се чака да падна през идната година и през 2024 година, само че даже и тогава ще бъдат с 15% по-високи, спрямо предходната година.

От Световната банка споделят, че това значи, че от дъната от април 2020 година до върховете от март тази година отчитаме "най-голямото нарастване на енергийните цени за 23-месечен интервал от скока в цената на петрола през 1973 година ", когато напрежението в Близкия Изток увеличи цените.

Цените на петрола се чака да станат високи и с настъпването на 2024 година, като прогнозата за междинната цена на Брента през тази година е 100 $ за барел - нещо, което ще докара до повсеместна инфлация.

Русия създава към 11% от петрола в света и е с третият максимален дял, само че съгласно отчета на Световната банка "смущенията в резултат на войната се чака да окажат дълготраен негативен резултат ", защото наложените наказания значат, че непознатите компании напущат, а достъпът до технологии се лимитира.

Русия сега подсигурява 40% от природния газ за Европейски Съюз и 27% от петрола, само че държавните управления на страните от Европа подхващат ходове за ограничение на доставките от Русия. Това оказа помощ за увеличение на цените в международен мащаб посредством основаването на по-голямо търсене на доставки от други места.

Цените на пшеницата вървят към нови върхове

От Световната банка също по този начин предизвестяват, че доста хранителни артикули се чака да нарастнат. Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации към този момент демонстрира, че те са на най-високите си равнища, откогато стартира да се води сходна статистика преди 60 години.

Пшеницата се чака да нарастне с 42.7%, а цената й да доближи нови върхове стойности в доларово изражение. Други по-значими нараствания ще има при ечемика (33.3%), соята (20%), растителните масла (29.8%) и пилешкото месо (41.8%). Тези нараствания са отражение на обстоятелството, че износът от Украйна и Русия падна фрапантно.

Преди войната двете страни съставляваха 28.9% от международния експорт на пшеница, съгласно JP Morgan и 60% от доставките на слънчоглед, който е основна съставна част в доста модифицирани храни, съгласно S&P Global.

Цените на други първични материали, включително изкуствени торове, метали и минерали, също се чака да набъбнат. Цените на дървения материал, чая и ориза са след дребното, които се чака да се намалят.

"Пшеницата е един от селскостопански артикули, чийто експорт е най-трудно да бъде заместен, " съгласно разбор на Bank of America. Лошите атмосферни условия в Северна Америка и Китай евентуално ще влошат резултата от намаляването на доставките от Украйна, което ще продължи, тъй като войната попречи на пролетния сезон на сеитбата.

В разбора също по този начин се споделя, че доставките на зърнени и маслодайни култури от Украйна са паднали с над 80% поради военните дейности.

Главният изпълнителен шеф на Archer Daniels Midland - една от най-големите компании за търговия с хранителни първични материали, не чака цените да паднат скоро.

Американската компания разгласи 53% растеж на чистата облага за първите три месеца на годината, до 1.05 милиарда $. "Очакваме пониженото предложение, в главната на което е слабата годишна продукция на рапица в Канада, по-малката в Южна Америка, а в този момент и нарушаванията в Черноморския район, да доведат до дълготрайно напрежение на международните пазари на зърно в идващите няколко години, " споделя Хуан Лусиано.

Нейгъл от Световната банка счита, че други валути могат да оказват помощ за разрешаването в средносрочен проект на казуса с дефицита, породен от войната в Украйна. Прогнозираното нарастване с 69% на цените на изкуствените торове тази година обаче значи, че "има действителен риск с потреблението на по-малко изкуствени торове селскостопанските добиви да намалеят ".

"Цените се чака да доближат връх през 2022 година, само че ще останат доста по-високи, в сравнение с се очакваше преди този момент “, споделят от Световната банка като цяло за суровините.

От финансовата институция допълват, че "перспективите пред пазарите на първични материали зависят съществено от продължителността на войната в Украйна " и на нарушаванията, които тя предизвиква на веригите на доставки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР