Войната в Украйна промени из основи световната енергетика, но освен

...
Войната в Украйна промени из основи световната енергетика, но освен
Коментари Харесай

Енергията на бъдещето ще се съхранява в... пясък

Войната в Украйна промени радикално международната енергетика, само че също така и спомогна за ускорение на доста перспективни разработки, които могат да ни оказват помощ да използваме по-ефективно сила, която във все по-голяма част се създава и съхранява екологично. Вече има един добър подобен образец - във Финландия към този момент пробно се употребява " батерия " от пясък. Тя е доста по-екологична и по-евтина от литиево-йонните решения, написа Business Insider.

Контекст : Няма нищо инцидентно в това, че в тази част на Европа се създават сходни нововъведения. " Русия искаше да си подсигурява, че Украйна няма да получи никаква помощ от съдружниците или че тя ще е минимална (...) Един от методите за това беше да държат Европа като пленник посредством голямата ѝ взаимозависимост от съветските енергийни доставки ", разяснява зам.-директорът на Глобалния енергиен център на Атлантическия клуб Олга Хакова.
 Американската Li-Cycle отвори първия цех за преработване на литиево-йонни акумулатори в Европа
Американската Li-Cycle отвори първия цех за преработване на литиево-йонни акумулатори в Европа

Всяка индустриална линия на завода има потенциал да обработва 10 000 тона материал за литиево-йонни акумулатори годишно

ВЕИ силата е освен по-чиста, тя дава и самостоятелност от изкопаемите горива, които Стария континент би трябвало да внася - в това число от страни, които ги употребяват за геополитически боздуган.

Да добиваш сила от слънце, вятър и вода и да ги съхраняваш в литиево-йонни акумулатори, обаче, не е дълготрайното решение. Литиевите доставки последователно вървят към монополизиране от няколко световни играчи - както е с петрола. Добивът на никел и кобалт способства за големи вреди за природата, а в страни като Демократична република Конго десетки хиляди деца се постанова да работят в мините при безчовечен условия.

Освен това, li-ion батериите са мощно пожароопасни.
 Ново находище на минерали в Норвегия може да отговори на световното търсене на акумулатори през идващите 100 години
Ново находище на минерали в Норвегия може да отговори на световното търсене на акумулатори през идващите 100 години

Това настояват от англо-норвежката компания Norge Mining

Детайли : Алтернативата на финландската компания Polar Night Energy употребява безвредния и несметен пясък, с цел да съхранява сила. Как работи тяхната батерия?
Когато има задоволително количество ВЕИ сила, тя се употребява за нагряването на наличието на особено изолиран съд, в който има десетки тонове пясък. Пясъкът се поддържа благодарение на вентилатор на непрекъсната температура, която е доста над точката на шупване на водата. Когато е нужно потреблението на съхранената сила, нажежен от пясъка въздух може да се употребява превръщането на вода в пара - да вземем за пример, за задвижването на турбина.
Песимистите означават, че пясъкът е до 10 пъти по-неефективен от химическата батерия, само че в това време от Polar Night Energy означават, че тяхната технология е и десетократно по-евтина и единствената движеща се част в нея е вентилаторът, който не е безценен.
 Китайските вложения в фабрики за акумулатори в Европа съвсем се утроиха през предходната година
Китайските вложения в фабрики за акумулатори в Европа съвсем се утроиха през предходната година

Ръстът на зелените вложения се дължи най-много на няколко огромни начинания на китайски колоси

Прототипът им е с потенциал от 8 мегаватчаса топлинна сила и може да отдава по към 200 киловата - задоволително за 100 семейства и публичен басейн. Това се реализира със 110 тона пясък, освен това от типове, които не са подобаващи за строителство.

Според компанията технологията може да се употребява и за основаването на 1000-мегаватчасови акумулатори.

От друга страна: Даже компанията производител е доста деликатна в мненията си за опциите пясъчните акумулатори да се употребяват особено за генериране на електрическа енергия. Причината - превръщането на топлината в ток изисква спомагателни системи и води до избрани загуби.
 Турция стартира строителството на първи цех за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили
Турция стартира строителството на първи цех за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили

Продукцията ще се изнася към 120 страни

Освен това, потребността от огромни количества пясък значи, че този вид системи са по-добри за цели обитаеми места или фабрики - а не толкоз, да вземем за пример, за обособени къщи.

Какво следва: От Polar Night Energy настояват, че към този момент има огромен интерес към техните акумулатори от компании от разнообразни сфери.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР