Войната в Украйна постави много източноевропейски страни, сред които и

...
Войната в Украйна постави много източноевропейски страни, сред които и
Коментари Харесай

Унгария – в мечешката прегръдка на Кремъл

Войната в Украйна сложи доста източноевропейски страни, измежду които и Унгария, на горещо място. Западният свят оказа мощна финансова и военна поддръжка за Украйна, като по този метод акцентира  незаконността на нашествието. В този подтекст е неотложно съдружниците на Русия да преоценят връзките си с Москва. В случая с Унгария обаче, те са освен това от дипломатическо маневриране и обща външна политика, написа в Ласло Варга от Republikon Institute.

Москва е от решаващо значение за енергийната непоклатимост на Унгария и тази връзка не може просто да бъде прекратена или елементарно да бъде смекчена. Грандиозният феномен на зависимостта на Унгария от Русия има дълбоки исторически и стопански корени. Това е повече от 60-годишен развой, който се разви в днешното геополитическо статукво, което разрешава на Москва да държи Будапеща на пай пас. Основите на мощната геополитическа взаимозависимост бяха положени в ерата на комунизма от режима на Янош Кадар, който лобираше за руския нефт. Първите черни капки стигнаха до Унгария през тръбопровода Friendship I. през септември 1963 година

С пряк достъп до недопечен нефт през руския водопровод, страната сложи акцент върху основаването на съответна инфраструктура за приемане и потребление на руския нефт. Пример са нефтохимическият цех Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) и петролната рафинерия Dunai Kőolajipari Vállalat (DKV), основани в средата на 60-те години, две институции с извънредно икономическо значение за страната. От 1973 година DKV създава две трети от модифицираните петролни артикули и унгарската петролна и химическа индустрия са сложени под зависимостта на Съюз на съветските социалистически републики през 70-те години.

Забележителният спад на локалното произвеждане на газ през 80-те години сложи на колене и унгарската стопанска система пред руските енергийни източници. Падането на комунизма през 1989 година докара до скок в потреблението на дребно през идващите две десетилетия, до момента в който вътрешното произвеждане на газ се сви с 35% през този интервал, задълбочавайки зависимостта от съветския импорт.

Унгария стартира да копае личния си гроб и постави основите на личната си енергийна взаимозависимост в ерата на комунизма с построяването на висококапацитетни съветско-унгарски тръбопроводи за природен газ и недопечен нефт, подписа дълготрайни транспортни контракти със Съветския съюз на фона на тоталната липса на локално произвеждане и различни източници.

След като Съветският блок се разпадна, Унгария не се ангажира да развие инфраструктура за импорт на недопечен нефт от различни източници. Доставките по тръбопроводи бяха доста по-евтини от вноса на нефт посредством танкери, също така щеше да е механически сложен и капиталоемък развой за модернизиране на нейните рафинерии за обработка на разнообразни типове нефт от други източници. Най-лесният метод скоро се трансформира в единственият за страната.

Енергийните политики от предишното ясно дефинират днешните енергийни проблеми. Сегашното положение на енергийната сигурност на Унгария може да се преглежда по-скоро като положение на енергийна неустановеност . Двигателят на националния индустриален и транспортен бранш към момента се зарежда от бензина и дизела, създадени в локалните рафинерии от съветски нефт, до момента в който доставките на съветски газ играят съществена роля в производството на електрическа енергия. Суровината от Русия обезпечава близо една пета от производството на електрическа енергия в страната и се употребява в големи количества от семействата за отопление, топла вода и готвене.

Страната получава 65% от своя недопечен нефт и 85% от природния газ от Русия. И въпреки всичко държавното управление наподобява умишлено подценява вредите от това да бъде геополитическа марионетка на Русия посредством непрекъснати проруски ограничения. Убедителен образец за поредно другарската политика на режима на Орбан към Москва е дълготрайната договорка за доставка на газ, която беше подписана в края на септември 2021 година

Тази мярка предотвратява вноса на газ от други източници в изискванията на 15-годишния контракт. Будапеща непринудено се отхвърли от диверсификацията на доставките и източниците на природен газ и реши да разчита напълно на Русия.

Войната в Украйна сподели сериозността на енергийната взаимозависимост на Унгария от Русия и незабавната нужда от търсенето други възможности да влезе в дневния ред на унгарското държавно управление.

Поради енергийния микс на страната, основан на недопечен нефт, природен газ и нуклеарна сила (всички те се осъществят с големи количества съветски доставки или технологии), другите възможности са завършени към упоменатите източници.

Понастоящем подновяването на хърватския полутечен природен газ и построяването на италианско-словенския интерконектор наподобяват като рационални разновидности, само че последният може да бъде осъществен единствено посредством финансова поддръжка на Recovery and Resilience Plan (RRP) на Европейски Съюз, което прави случая с Унгария още по-сложен. Фондът беше блокиран от Брюксел заради опасения за върховенството на закона, свързани със систематични нередности, включващи корупция и измами при разпределянето на обществени средства.

Можем да подходим към казуса от друга позиция, а точно от Пакш, където се намира единствената нуклеарна централа в Унгария. Ядрената сила основава илюзията, че страната има лична аварийна батерия като опция на обвързването с съветските тръбопроводи. АЕЦ „ Пакш ” обезпечава към половината от електрическата енергия в страната и държавното управление поддържа построяването на още два нови енергийни реактора. Горивото обаче би трябвало да се доставя от Росатом, което връща Унгария към началната точка на диверсификация на доставките и облекчение на независимостта.

Режимът на Орбан, вместо да види вредата от голямото съветско наличие в енергийната промишленост, се концентрира върху капацитета ѝ. Именно евтиният газ оказва помощ на ръководещата партия Фидес да поддържа ниски цени на силата за семействата. Министър-председателят Виктор Орбан сложи голям акцент върху евтината сила през първия си мандат и държавното управление приложи понижения на цените, което беше фактор в изборната победа през 2014 година

Освен това доста десни организации, свързани с държавното управление, печелят от прегръдката с Русия. Държавният електрически колос MVM Group подари половин милиард маджарски форинта на номинално самостоятелния Форум за гражданско единение, близка до властта неправителствена организация, споделяща полезностите на Фидес, в това число неприязън към Европейски Съюз и опозиционни политици.

Заслужава да се спомене и казусът с колегиума на Матиас Корвин. MCC е мощно селективен лицей, който служи за основаване на мощно десен интелектуален пласт в Унгария. MCC освен е тясно обвързван с държавното управление, само че той в действителност е най-важният негов актив за основаване на мощна националистическа и консервативна идеология. Бордът на MCC се управлява от Балаш Орбан (съвпадение на фамилията), който извършва двойна задача. Първо, изпълнявайки функционалностите на държавен секретар, второ, наблюдавайки работата на институцията и прясно получената помощ от държавното управление под формата на парцели, парични инжекции и акции.

Частната просветителна институция е 10% акционер в петролната компания MOL, вторият основен участник в унгарската енергийна политика след MVM. Взети дружно, съветската сила е от решаващо значение за държавното управление, с цел да поддържа сигурна изборна база и да поддържа производството на техния личен десен светоглед, изпълнявайки задачата на меката агитация за ръководещата партия.

Наследството на Съюз на съветските социалистически републики е съветската тръбопроводна инфраструктура, която изпомпва недопечен нефт и природен газ в страната, като че ли Унгария е отдалечена част от Русия . Без действителни други възможности на съветските доставки, без диверсификация на енергийния микс с импорт от чужбина или вероятности за облекчение на съветското наличие в нуклеарния бранш, страната остава мощно подвластна от връзките ѝ с Русия.

Фидес обезверено се придържа към своя източен съдружник и се възползва от обстановката, само че по-нататъшното ескалиране на войната в Украйна може да сложи под въпрос валидността на неговите поредни ограничения в интерес на Русия. Унгария би трябвало да остане съдружник на Русия, с цел да подсигурява своя енергиен и примитивен импорт на енергийни носители.

Тъй като Унгария не може да се отдели от Русия заради нуждата от импорт, има дребен, само че годен късмет за дипломатическа изолираност на Унгария от доста страни от Западния блок, което след това би довело до стопански потрес. Без краткосрочно решение на хоризонта, пътят на Унгария към намаляване на независимостта ѝ от Русия наподобява дълъг и неравномерен.

Едно нещо е ясно - държавното управление би трябвало да предприеме премислени, само че незабавни дейности за нашарване на доставките на първоначални енергийни носители и основаване на нуклеарни стратегически съюзи отвън Русия, с цел да подсигурява енергийна непоклатимост и сигурност. При настоящето статукво Унгария остава в капан, жадна за съветски недопечен нефт и природен газ, в ноктите на Кремълската мечка.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР