Войната в Украйна, от началото на която вече измина една

...
Войната в Украйна, от началото на която вече измина една
Коментари Харесай

Пет урока за войната през 21 век от бойните полета в Украйна

Войната в Украйна, от началото на която към този момент измина една година, затвърди някои остарели уроци за това какво е належащо за триумфа на бойното поле и през 21-ви век.

И наложи някои нови.    Сред нововъведенията, които видяхме за първи път в действителни бойни дейности, бяха безпилотните самолети, някои от които приспособени за военна приложимост от евтини търговски платформи.

Те се употребяват както за наблюдаване и доставка на муниции, по този начин и за разузнаване на бойното поле, доказвайки, че евтините технологии от време на време могат да бъдат извънредно потребни даже против по-скъпи разработки, особено основани за военна приложимост. Това показва The Wall Street Journal в собствен разбор, в който цитира Елиът Коен, боен историк и пълководец в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон. Той споделя:    " Сега всеки може да има военновъздушни сили. "     И това не са единствените софтуерни нововъведения в бойните дейности.

Значението на галактическите технологии във връзка с разузнаването, да вземем за пример, към момента няма по какъв начин да бъде измерено изцяло, защото е обект на секретна връзка. Но сигурно играе значима роля, както ще стане ясно в края на този текст.    Така или другояче към момента не е ясно нито по кое време, нито по какъв начин ще приключи войната в Украйна. Но една година след нейното начало към този момент могат да бъдат направени някои заключения за актуалния метод за водене на бойни дейности. WSJ показва пет от тях.   Количествените натрупвания не всеки път водят до качествени подобрения    Разбира се, старите платформи към момента играят значима роля в бойните дейности. Москва разчита доста на наследени артилерийски системи, само че в течение на времето стана ясно, че прецизността и обсегът на артилерията могат да се окажат по-важни от числеността ѝ, показва изданието и прави ретроспекция на развиването на конфликта.    Успехът на Украйна на бойното поле се дължи значително на включването в арсенала ѝ на относително малцина прецизни западни артилерийски системи с по-голям обхват като M142 HIMARS, да вземем за пример.     Затова и вместо да завърши за няколко месеца, както се надяваше Кремъл, войната стартира да минава през разнообразни етапи, напомня WSJ:     - В първата украинските сили осуетиха замисъла на съветския президент Владимир Путин за ранна победа, учреден на гръмотевичен удар против Киев. Украйна съумя първо да отблъсне руснаците от столицата си, а по-късно и частично от териториите към Харков и Херсон.    - Неуспехите водят до това Русия да премине към масирани артилерийски офанзиви. В бойните дейности се включват ракети и безпилотни самолети, ориентирани към обекти от енергийната мрежа и други цивилен цели.    

- През последните месеци напредването на фронтовата линия се забавя, защото и двете страни се приготвят за нови насрещни офанзиви. Украйна чака западни танкове и друга бронирана техника, които би трябвало да дойдат в страната през идващите седмици и месеци.   
Успехите на Украйна объркаха необятно публикуваната оценка на доста западни военни анализатори, които даваха на страната малко шансове да се опълчи на превъзхождащата съгласно тях съветска войска, която е главно ремонтирана и осъвременена през последните 15 години, показва WSJ, цитирайки Гордън Дейвис, пенсиониран генерал-майор от армията на Съединени американски щати, който в този момент е старши помощник в Центъра за разбор на европейската политика:     " Ние надценихме съветските благоприятни условия и, почтено казано, какъв брой доста се е трансформирала Русия. В същото време подценихме украинските, равнището на упоритостта им да са част от Запада, както и тяхната увереност и резистентност. "     Нито един проект не оцелява след първия контакт с врага    Ако има проект, който да удостоверява тази максима, приписвана на пруския пълководец Хелмут декор Молтке, то това е проектът на Кремъл за войната в Украйна, показва изданието.     Тази мисъл е в допълнение приспособена от именития боксьор Майк Тайсън: " Всеки има проект, до момента в който не получи удар в устата ". А тази акомодация дава още по-изчерпателен смислов подтекст.    Подобно на външните анализатори, Москва надценява личните си благоприятни условия и подценява украинските военни качества и обстоятелството, че те са доста по-големи спрямо 2014 година, когато съветските войски окупираха Крим.    В резултат на това съветските командващи изпратиха прекомерно малко сили, с цел да завладяват и окупират страна с размерите “на съвсем целия Тексас ”, написа WSJ.    Войната е освен това от това, което написа на хартия    За да се завоюва една война, са нужни както воля, темперамент и вътрешна мощ, по този начин и напълно материални неща като танкове, самолети и бойци. В случая с Русия, би трябвало да се има поради и какво планува нейната военна теория.    Но Русия не се възползва от превъзходството си в оръжия и съоръжение, военната ѝ теория не работи и не сплотява дейно силите си, с цел да реализира оптимално влияние, показват анализатори пред изданието. Затова и нейните военновъздушни сили, превъзхождащи по бройка и качество тези на Украйна, не съумяват да открият владичество във въздуха и играят ненадейно дребна роля в спора.     

" Тази война демонстрира рестриктивните мерки на това да се гледат единствено елементи от въоръжението и да се извършва военната теория по този начин, както е дефинирана, без оглед на обстановката ", споделя военният пълководец в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон Елиът Коен.  
Това частично се дължи на обстоятелството, че войната в днешно време е извънредно комплицирана. Както съветските, по този начин и украинските военни се стремят към така наречен комбинирана война, при която на бойното поле се съчетава придвижването на голям брой детайли, включващи бронирани, пехота, артилерия, противовъздушна защита, инженерна техника, връзки и т.н.    И Украйна се оправя по-добре в това отношение, като триумфът ѝ частично се дължи на способността на нейното командване да трансферира вземането на военни решения надолу по веригата към младшите офицери и сержанти на терен.   Атаката е по-трудна от защитата    Всяка сполучлива атака рискува армията да изпревари снабдителните си линии и да загуби връзка с поддържащите елементи в тила. Това може да лиши предните елементи от жизненоважни доставки като храна, гориво и муниции. Следователно при равни други условия нападението е по-трудна задача от защитата.    Настъплението на Русия към Киев при започване на войната се сблъска тъкмо с този проблем, показва WSJ, защото танковете, движещи се по пътя към украинската столица, изпревариха логистичната си верига, прекъсвайки достъпа си до гориво и други доставки. Това докара даже до занемаряване на някои машини, напомня още изданието.    Контраофанзивата на украинските военни, която отблъсна съветските войски към Харков през септември, също не трансформира този факт. Нейният триумф значително беше улеснено от слабата съветска защита, откакто Москва реалокира сили, с цел да се отбрани от нахлуване към Херсон, показват анализаторите, представени от WSJ.   

Тепърва се чака в Украйна да дойде нова западна бронирана техника, което в допълнение ще затрудни офанзивата на съветската войска и за следващ път ще потвърди, че настъплението е по-сложна задача от защитата, безапелационни са те. 
Бойното поле към този момент е прозрачно    Освен че е един от най-мащабно отразяваните за необятната аудитория спорове в историята, войната в Украйна е и една от “най-прозрачните ” за военните командири. Това се дължи значително на новите технологии, в това число безпилотни самолети, които прелитат над бойното поле и разкриват позициите на врага. А към тях би трябвало да прибавим и опциите на комерсиалните и военните спътници.      И тук Украйна се оправя по-добре, в случай че се съди от отчет на английския International Institute for Strategic Studies (IISS) от предходната седмица, съгласно който Космосът е бил " облекчение за Киев с помощта на външна комерсиална и военна поддръжка, до момента в който съветските ограничавания в тази област стават все по-очевидни ".     Резултатът от нарасналата видимост на бойното поле, споделят от IISS, " е, че би трябвало да се влагат повече мисъл и старания в оперативната сигурност и залъгващите маневри ". 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР