Войната в Украйна направи видима новата Желязна завеса в света.

...
Войната в Украйна направи видима новата Желязна завеса в света.
Коментари Харесай

Въпреки санкциите: Как да изпращаме пари към Русия

Войната в Украйна направи забележима новата Желязна завеса в света. Подобно на истинската, тя раздели страните освен геополитически, само че и стопански. Някои теоретици настояват, че парите са като водата - постоянно си намират път. С оглед глобите и нарушените бизнес връзки сред Русия и западния свят, този път не е доста къс и елементарен - и това провокира огромни усложнения за елементарните хора и компании, които изпращат или получават пари.

Това е неприятно, тъй като дори в България има компании, които имат сътрудници в Руската федерация и желаят да продължат да работят с тях. Отделно от това, не са малко и хората у нас, които имат близки и родственици там.
 100 рубли за евро: Курсът на съветската валута мина психическата граница
100 рубли за евро: Курсът на съветската валута мина психическата граница

Доларът и юанът също нарастват по отношение на рублата

Контекст : Още от преди нахлуването на Русия в Украйна някои финансови институции бяха сложени под интернационалните наказания, само че след началото на спора обстановката стана още по-сложна. Много от западните финансови и финтех компании просто напуснаха съветския пазар и по този начин част от обичайните варианти отпаднаха.

Какво остава? Специализирани съветски издания като РБК и " Тинькофф Журнал " поддържат описи с вероятните разновидности, само че промени има безусловно всеки ден.

Стандартен банков превод : Изключването на съветски банки от световната система SWIFT е мярка с извънредно огромен мащаб и използването ѝ единствено по себе си беше огромна вест. Всъщност, обаче, единствено част от бранша е отвън SWIFT.

Все още в Русия работят банки като Reiffeisen и UniCredit. Проблемът е, че и двете най-малко публично вървят към излизане от съветския пазар - въпреки австрийското държавно управление да дава явен знак, че много печелившото наличие на първата от двете банки на съветския пазар няма да завърши чак толкоз скоро.
 Руската централна банка не разрешава използването на SWIFT в страната
Руската централна банка не разрешава използването на SWIFT в страната

Преминава се към съветската Cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa финaнcoви cъoбщeния

Остават още няколко съветски банки с достъп до SWIFT като " АК Барс ", " Пересвет ", " Русский стандарт ", " Експобанк " и така нататък

При всяко състояние, можете да очаквате по-бавни от нормалното SWIFT прехвърляния.

Големите играчи като Сбербанк и ВТБ са глобени, а огромна част от останалите или не са част от SWIFT или имат избрани ограничавания.

Платежна система " Мир ": Руският план " Мир ", е най-много за вътрешна приложимост, само че също така предлага и интернационалните преводи. За момента обаче системата се поддържа от дребен брой банки в страни като Армения, Беларус, Казахстан, Виетнам и (според РИА Новости) Южна Корея. Турция спря заплащанията през " Мир " поради опасения от наказания.
 Турските банки Isbank и Denizbank стопираха потреблението на съветската платежна система
Турските банки Isbank и Denizbank стопираха потреблението на съветската платежна система " Мир "

След като Вашингтон разшири глобите си предходната седмица

UnionPay : Китайската платежна система предлага трансгранични прехвърляния посредством услугата MoneyExpress. Тя обаче е налична единствено за карти, издадени от китайски банки - макар че в Русия UnionPay набира известност.
 Последната западна система за парични преводи напуща Русия
Последната западна система за парични преводи напуща Русия

MoneyGram беше единственият задграничен състезател, вписан в регистъра на операторите

Компании за парични преводи : Въпреки излизането от съветския пазар на WesternUnion, MoneyGram, Wise, PayPal и ред други западни компании, там остават съветските им аналози. Сред тях е, да вземем за пример, " Золотая Корона ". Тя поддържа прехвърляния от Европейски Съюз, само че по личен (и евентуално по-неизгоден от официалния) курс.

Има и ограничавания да вземем за пример за брой преводи и общ размер на месец, като параметрите на услугата я вършат по-подходяща за потребностите на физически лица.

Подобна е обстановката и с платформи като " Юнистрим " и Contact, като последната поддържа единствено съветски банкови карти.

Стейбълкойни : Крипто технологиите имат един неоспорим геополитически плюс от позиция на Русия - не се въздействат от санкционни режими. Големият минус на най-масовите като биткойн и етер е в тяхната неустойчивост. За задачите на трансграничните прехвърляния по-добър вид са т.нар стейбълкойни - цифрови активи, чиято стойност е обвързана с действителни такива.
 Крипто секторът се изпълни с
Крипто секторът се изпълни с " измамници " и всевъзможни " търговци "

Мнението на ръководителя на SEC Гари Генслер

Примери за това са USDT на компанията Tether, BUSD на Binance и USDC на Circle, които са обвързани с щатския $.

Проблемът с цифровите активи е, че към момента няма задоволително надеждни механизми за отбрана от измами и от загуба на средства поради, да вземем за пример, провал на компанията, издаваща дадения стейбълкойн. Това също не е най-благоприятен вид при постоянни заплащания сред бизнеси. Освен това, безвредната приложимост изисква механически знания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР