Πътят нa cтoĸитe e cпeциaлнa pyбpиĸa, ĸoятo peдaĸциятa нa Моnеу.bg

...
Πътят нa cтoĸитe e cпeциaлнa pyбpиĸa, ĸoятo peдaĸциятa нa Моnеу.bg
Коментари Харесай

Логистиката на етерични масла: предизвикателна без преувеличение

" Πътят нa cтoĸитe " e cпeциaлнa pyбpиĸa, ĸoятo peдaĸциятa нa Моnеу.bg щe пoддъpжa в пapтньopcтвo c и чиятo цeл e дa opиeнтиpa вceĸи бизнec пo вaжнитe тeми, cвъpзaни c тpaнcпopт, лoгиcтиĸa и cĸлaдиpaнe нa cтoĸи. Чpeз нeя читaтeлите могат дa oбoгaтят пoзнaнията си за логистика и ръководство на веригите на доставки чpeз пoдгoтвeнa oт cпeциaлиcти peгyляpнa пpoфecиoнaлнa инфopмaция пo тематиката.

България е важен експортьор на етерични масла. Тук водещо място заемат розовото и лавандуловото масло, само че предмет на този тип експорт са още тамянът, смирната, както и нишовите медицински и ароматни култури като лайка, маточина, хизоп и други През първата половина на 2023 година износът на етерични масла от България се забавя доста, сочат данни от проучване на " ".

Въпреки това страната остава знаменит производител и експортьор на розово масло, а розата с нейните насаждения в Казанлъшко и Карловско е част от националния ни бранд. Розовата вода и масло са съществени съставки в производството на козметика, а българските артикули са търсени в целия свят поради изключителните си качества. Роля за това имат както дългата локална традиция в розобера и розоваренето, по този начин и естествените дадености. През 2023 година

България е 1370 кг розово масло на междинна експортна цена от 9168 евро за кг  или на обща стойност от над 12,5 млн. евро. Износът е главно към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция, демонстрират данни на земеделското министерство. България е на лавандулово масло в света. След нас са Франция и Китай.
 Комплекс от фактори вземат участие в избора на склад
Комплекс от фактори вземат участие в избора на склад

cargo-partner България споделя своите критерии за избор

Деликатният благоуханен товар

Розовото масло и другите етерични масла се квалифицират като рисков товар заради характерния химичен състав и биологичната им интензивност. Основната причина да попаднат в тази категория е ниската им точка на възпламеняване. Някои етерични масла могат да се възпламенят даже при температура от 50°C.

Терминът се отнася за субстанции, които могат да причинят пожар, нездравословни последствия за здравето или за околната среда. Това най-често се дължи на погрешно боравене, пакетиране, предпазване или превозване. За транспорта на сходни колета съществуват строги процедури, които би трябвало да бъдат спазвани най-стриктно. Поради тази причина етеричните масла са предизвикателство за всички участници във веригата на доставки и най-много за логистичните компании.

Специално внимание би трябвало да се обърне при избора на тип превоз, механически и софтуерни средства за операция, екологични проучвания, а също и при образованието на лицата, които влизат в контакт с товара.

Транспорт по въздух: условия и правилник

Етеричните масла са безценен товар и постоянно количествата, които се изпращат, са релативно дребни, по тази причина най-подходящ за техния експорт е въздушният превоз. Избраната логистична компания би трябвало да бъде записана за осъществяването на този вид услуга. Нейният личен състав следва да е сертифициран и подготвен да борави с рискови товари.

Само за последните 12 месеца логистичният снабдител карго-партнер България е превозил над 45 тона етерични масла с въздушен превоз. Димчо Димчев, шеф карго-партнер България, изяснява каква е процедурата на превозване: " Ако желаеме да транспортираме етерично масло по въздух, първо би трябвало да притежаваме документ - IATA DGR, т.е. Регламент за интернационалната асоциация за въздушен превоз за рискови товари. Той е главният документ на световно равнище, когато става въпрос за сигурност при въздушен превоз. Производителят или изпращачът на собствен ред е длъжен да даде MSDS (Информационен лист за сигурност на материалите), публикуван от оторизирана лаборатория след осъществяване на нужните разбори. Това е механически документ, който съдържа цялата нужна информация по отношение на веществото, което се транспортира, и дефинира равнището на заплаха за хората и околната среда. "
 cargo-partner започва специфичен морски сервиз за транспорт на групажни колета с клас на заплаха
cargo-partner започва специфичен морски сервиз за транспорт на групажни колета с клас на заплаха

Компанията предлага и седмични отплавания от Шанхай до Копер

Внимание: пакетиране!

При подготовката за превоз на пратка с етерично масло се отделя особено внимание на опаковката. Инструкциите за пакетиране са включени в MSDS, а процедурата може да се прави единствено от сертифицирано лице - от производител или от сътрудника, който го съставлява.

По-нататък експертите от карго-партнер изясняват: " Процесът на пакетиране на рискови материали е доста сензитивен и изисква огромно внимание, защото директно визира сигурността на превоза. По тази причина е належащо да изберете качествена опаковка с тествани характерности, предписани от ICAO (Международната организация за гражданска авиация). "

Вътрешната опаковка, в която се намира етеричното масло, нормално е специфична херметически затворена алуминиева бутилка. В карго-партнер за външно пакетиране на колета с етерични масла се употребява сертифицирано и атестирано опаковъчно съоръжение и предпазен материал от известни европейски производители. Опаковката е приспособена към количеството за превозване. Пратката се смята за вярно опакована, откакто всяка кутия е маркирана с нужните етикети за вида и класа на заплаха според регламента на IATA DG.

" След довеждане докрай на процеса на пакетиране приготвяме транспортната документи - AWB (въздушна товарителница) и нужните указания за всички участници по веригата ",казва в умозаключение Димчо Димчев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР