Войната, според знаменитата максима на пруския военен теоретик Карл фон

...
Войната, според знаменитата максима на пруския военен теоретик Карл фон
Коментари Харесай

Влад Нашественика: Путин иска да възроди Руската империя

Войната, съгласно популярната максима на пруския боен теоретик Карл декор Клаузевиц, е продължение на политиката с други средства. Едно цяло потомство демократи - основно от американски тип, само че и християн- и социалдемократите в Европа, се стараеха да заобикалят тази истина. Отвратени от жестокостите на войната, те на вятъра търсеха други възможности. Когато Владимир Путин разпореди анексията на Крим през 2014 година, Барак Обама отвърна с стопански наказания. Когато Путин се намеси в гражданската война в Сирия, те пробваха с възмутени речи.

Когато стана ясно, че Путин възнамерява военна намеса в Украйна, Джо Байдън и съветът му по сигурност отново заложиха на наказания. Ако Путин нахлуе в Украйна, споделяха те, Русия ще бъде сполетяна от " осакатяващи " и " унищожителни " стопански и финансови санкции. Когато тези закани не стреснаха Путин, те пробваха нова тактичност, като започнаха да разгласяват разследващи сведения за възможния миг и естеството на съветската офанзива. Това се смяташе за талантлив и доста автентичен ход. Сякаш като кажем обществено по кое време Путин ще нападне, това ще понижи вероятността той фактически да го направи.

Тези, които се опасяват от войната, гледат неправилно на дипломацията като на опция на войната. Това поражда заблудата, че до момента в който текат диалози, войната ще бъде избегната. Но до момента в който не сте подготвени в последна сметка вие също да прибегнете до мощ, договарянията са просто отсрочване на противниковата експанзия. Те ще избегнат войната единствено в случай че вие непринудено отстъпите това, което агресорът е подготвен да вземе със мощ.

Путин реши да води война против Украйна преди време, евентуално през юли, когато разгласява дълго есе " За историческото единение на руснаци и украинци ", в което преднамерено защитаваше тезата, че украинската самостоятелност е

 

неустойчива историческа особеност

 

Още тогава бе пределно ясно, че той обмисля завладяване на страната. Дори преди тази обява, Русия бе разположила към 100 000 военни наоколо до северните, източните и южните граници на Украйна. Реакцията на Съединени американски щати и Европейски Съюз бе да уверят, че Украйна е доста надалеч от участие в НАТО и Европейски Съюз, потвърждавайки за Путин, че никой няма да се бие на страната на Украйна, в случай че той приведе в деяние желанията си за война.

През последните месеци Путин употребява дипломацията по типичен метод, търсейки да реализира своите цели на допустимо най-ниската цена, като същевременно внимателно се приготвяше за навлизане в Украйна. Западните водачи не реализираха нищо повече от това единомислещо да заплашват със наказания. Нахлуването в Украйна оттатък Донбас обаче ще създаде изцяло нова обстановка. (Коментарът е оповестен няколко часа преди съветската инвазия освен в Донбас, б. р.) Политици от двете страни на Атлантика несъмнено ще изразят всеобщо отвращение, само че не след дълго тяхното единение ще ерозира от новата действителност и техните

 

фундаментално разминаващи се ползи

 

Съединени американски щати нямат потребност от природния газ на Русия. Но най-малко в непосредствен проект Европа има.

Ако войната е продължение на политиката, какво тогава се пробва да реализира Путин? Този въпрос е получавал доста неправилни отговори през годините. Една публикувана визия да вземем за пример е, че той си е наумил да възроди Съветския съюз. Вярно е, че през 2005 година Путин дефинира рухването на Съветската империя за " най-голямата геополитическа злополука на века ". Но той се пробва да възроди не нея, а царистката Руска империя. Неговият идол е не Сталин, а Петър Велики.

Каква е идеята на Петър Велики? По създание да трансформира Русия във велика европейска мощ, която може да се мери с Австрия, Британия, Прусия и Франция и по военна мощност, и по стопански и административни белези. Никой историк не оспорва, че той е постигнал тази си цел. В борбата при Полтава (8 юли 1709 г.) Петър печели най-важната победа на своето царуване, разбивайки армията на шведския крал Карл XII - една от огромните сили на времето си. Полтава се намира на към 340 км източно от Киев, близо до Луганск и Донецк.

Това е

 

историята, която през днешния ден въодушевява цар Владимир

 

в доста по-голяма степен от мрачните глави на Сталиновия гнет, които украинците вечно ще свързват с Голодомора. Това е историята, която ни припомня какъв брой основна е била успеха на територията на днешна Украйна за въздигането на Русия като велика европейска мощ. Тя ни припомня и че тази територия е била тъкмо толкоз оспорвана при започване на XVIII век, колкото е и през днешния ден.

Фантазьор ли е Путин, когато си фантазира, че е правоприемник на Петър Първи? Не е наложително. Да, съветската стопанска система е по-малка от тази на Южна Корея и е единствено една пета от американската. Но във връзка с военните разноски - като имаме поради, че съветските бойци и техника са доста по-евтини от техните западни аналози - Русия, съгласно едно проучване от 2019 година, е на четвърто място в света след Съединени американски щати, Китай и Индия.

Русия при Путин още веднъж е велика мощ. И точно по тази причина той съумя да води и завоюва войни в Грузия, Украйна и Сирия. Затова и може да си разреши да обмисля навсякъде навлизане в Украйна през днешния ден. Очевидно е, че

 

той се стреми към доста повече

 

от независимостта на Донецк и Луганск. Сепаратистите там от дълго време са маши на Кремъл. Тъй че всеки, който счита това за граница на Путиновите упоритости, надълбоко се лъже. Признаването на тяхната самостоятелност несъмнено е въведения към доста по-мащабна военна намеса.

Познавам Украйна задоволително, с цел да съм сигурен, че за капитулация не може и дума да става. Един другар украинец ми споделя, че сънародниците му ще се бият против армията на Путин, както муджахидините в Афганистан през 80-те. От друга страна, не мога да си показва, че Путин счита да повтори грешките на Брежнев в Афганистан или на Буш в Ирак (и Афганистан). Много по-вероятно е тактиката на съветския президент да е блицкриг, целящ да нанесе оптималната вреда на въоръжените сили на Украйна и нейните военни обекти, последван от смяна в режима и подмяна на Володимир Зеленски с някой като Виктор Янукович - корумпираният сатрап, свален от власт преди 8 години с Евромайдана.

Познавайки Украйна, чакам забележителна част от олигарсите, които не престават да управляват стопанската система на страната, да предпочетат

 

да целуват московския пръстен,

 

в сравнение с да изгубят голямото си благосъстояние, колкото и то да е на несъмнено място в Лондон и Цюрих.

На 21 февруари Путин изключително държеше да поправи един от хората в съвета си за сигурност, който използва думата " анексия ". (Сергей Наришкин, шефът на външното разузнаване, б. р. ) Той може и да обмисля разпарчетосването на Украйна, само че не чакам цялостен аншлус. Целта му по-скоро наподобява да убие един път и вечно аспирациите на Украйна да стане като Полша - не просто член на НАТО и Европейски Съюз, само че и просперираща народна власт, обърната към Запада. Тази цел може да бъде реализирана посредством превръщането на Украйна в южен Беларус - страна, където като в Русия нещата след 1991 година се трансформират единствено едвам останат всъщност същите.

В романа на Михаил Булгаков " Бялата армия " (1925 г.) - по-късно цензуриран и драматизиран (любимата пиеса на Сталин), последният опит на Украйна за самостоятелност приключва тъмно с наближаването на болшевишките сили към Киев. " Защо изобщо Петлюра (националисткият президент на Украйна) съществува? - пита Булгаков. - Никой не може да каже ".

" Дали някой ще изкупи пролятата кръв? Не, никой. Снегът ще се стопи, зелената украинска трева ще поникне още веднъж и ще изплете своя килим по земята... Ще се завърнат прелестните изгреви. Въздухът ще затрепти от горещина над полята и от кръвта няма да остане и диря. Кръвта е евтина по тези червени полета и никой няма да я изкупи. Никой. "

Може да се каже, че това е историята на Украйна от времето на Петър Велики. Без подозрение това е методът, по който цар Владимир желае да приключи последния опит за самостоятелност на Украйна. Ако успее, отговорността ще е в огромна степен на тези западни водачи, които не помниха Клаузевиц и си мечтаеха войната да се размине.

---

* Авторът е прочут историк, обвързван с най-престижните университети на Съединени американски щати и Англия - Станфорд, Харвард, Оксфорд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР